Løft for Oslo-handelen
Oslo-handelen er på vei oppover etter å ha tapt markedsandeler mot Akershus på store deler av 2000-tallet.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Institutt for bransjeanalyser (IBA) utarbeider den såkalte Osloanalysen, som viser omsetningsutviklingen i Oslo og Akershus. Forskningleder Per Gunnar Rasmussen i IBA presenterte denne uken tallene for første halvår 2011 på et møte i regi av Oslo Handelsstands Forening (OHF).
Oslo har i lengre tid slitt med tap av markedandeler til nabokommunene, og handelsomsetningen i hovedstaden har vært lavere enn hva den burde ha vært ut fra kjøpekraft og inntekter. Rapporten for første halvår i 2010 viste imidlertid fremgang for handelen i hovedstaden, som ble forsterket av helårstallene for 2010.
Nå foreligger tallene altså for første halvår 2011, og de viser ifølge OHFs hjemmesider blant annet en større vekst i detaljhandelen i Oslo enn i Akershus. Det er også større omsetningsvekst i Oslo enn i gjennomsnittet for Norge. Spesielt bekledningsbutikker og butikker innenfor hus og hjem bidrar til veksten i Oslo, altså typisk faghandel. – Det tyder på at Oslo har tatt tilbake en del av handelen som tidligere gikk til Akershus, sa Per Gunnar Rasmussen på møtet i OHF.
Totalt sett har Oslo hatt en vekst i detaljhandelsomsetningen i første halvår på 4,8 prosent sammenliknet med samme halvår i fjor. Bydelene som har hatt den sterkeste omsetningsveksten innenfor butikkhandel, er Nordstrand og Sagene, mens Søndre Nordstrand og Østensjø sliter med svakest utvikling.
De to sistnevnte bydelene har i lang tid opplevd handelslekkasje, særlig Søndre Nordstrand. Nordstrand har også slitt med at bydelens innbyggere handler andre steder, men nye Lambertseter Senter (bildet) er med på å motvirke lekkasjen.
– Veksten kan enkelt forklares med at Nordstrand har fått et større Lambertseter Senter, og Sagene tilsvarende med Storo Storsenter. Etablering og ombygging av kjøpesentre er en sterk drivkraft bak de positive omsetningstallene til Oslo, fortalte Rasmussen forsamlingen, ifølge OHF.
Tallene i Osloanalysen baserer seg på momsstatistikken fra SSB. Ifølge statistikken er det bare butikker som selger gull, sølv, ur og optikk som har en dårligere omsetningsutvikling i Oslo enn i Akershus og resten av landet.
– Det kan ha noe med at kjøpesenterhandelen i Oslo sentrum har vært noe svakere, og gull, sølv ur og optikk er en typisk bransje på sentre, forklarte Per Gunnar Rasmussen.
På hjemmesidene til IBA fremkommer det for øvrig at det er størst forventninger til sports– og fritidsvarer fremover. Handelen forventer at omsetningen av denne varegruppen vil øke med 3,4 prosent de neste 12 månedene. Det er kun for varekategorien smykker og ur (-0,4 prosent) at det forventes en omsetningsnedgang i året som kommer.