12 prosent ledighet

Brutto arealledighet i prestisjeområdet Vika/Aker Brygge er nå hele 12 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er Eiendomshuset Malling & Co som er kommet frem til det høye tallet i sin markedsrapport for andre halvår 2009. Anslaget gjelder altså brutto ledighet.

Malling & Co beregner da arealledighet som DnB NOR Næringsmegling, det vil si at de inkluderer også ledige og ledigstilte lokaler i løpet av det nærmeste året. Den seneste opptellingen viser at 80 000 kvadratmeter etter denne definisjonen står ledige i Vika/Aker Brygge-området, en klar oppgang fra tidligere målinger.

Men bruttotallene gir et for pessimistisk bilde.”Mange annonserte lokaler har fortsatt leietakere, og flere vil få signert kontrakter før dagens leietaker flytter, så den reelle nettoarealledigheten er lavere”, skriver Malling & Co i markedsrapporten.

Et stort ledigstilt lokale som trekker opp tallene, er Storebrands hovedkontor på Filipstad Brygge. Disse lokalene fraflyttes om ikke altfor lenge når Storebrand flytter til Lysaker. Forsikringsselskapet er den største leietakeren i Vika/Aker Brygge-området og har annonsert 28 000 kvadratmeter ledig. Storebrand-lokalene utgjør ifølge Malling & Co alene over 4 prosent av kontorarealene i området.

Men det blir også ledig 9000 kvadratmeter ledige lokaler på Fridtjof Nansens Plass ved Rådhuset, og 8000 kvadratmter er annonsert i Munkedamsveien 35. Vika Atrium skal fylle opp 7000 kvadratmeter, og Malling & Co mener det også er store ledige lokaler på Tjuvholmen. Men ifølge Gunnar Bøyum i Tjuvholmen KS mangler de nå bare 4200 kvadratmeter for å være fullt utleid for deres del.

På Skøyen annonseres det 40 000 kvadratmeter som er ledige eller ledigstilles innen tolv måneder, igjen altså brutto arealledighet. Det tilsvarer ifølge Malling & Co omtrent 8,5 prosent av lokalene i området og er en økning på 10 000 kvadratmeter fra tellingen for tolv måneder siden.

Det største ledige lokalet på Skøyen er i Hoffsveien 4, der Eiendomsspar er blitt sterkt forsinket.  Men Norwegian Property har 7500 kvadratmetere ledige i Drammensveien 134 og 6000 kvadratmeter ledige i to andre Drammensvei-adresser i nærheten.I tillegg står det drøye 8500 kvadratmetere ledige i Hoffsveien 70B, men det er i naboområdet, opp mot Smestaddammen.

Også Lysaker/Fornebu preges ifølge Malling & Co av enkelte store ledige lokaler, som i Portalbygget på Fornebu, samt i Telenorsenteret. Det ble nylig kjent at Software Innovation flytter inn i Portalbygget fra januar 2010.

Powered by Labrador CMS