Største fallet noensinne

Leieprisfallet i verdens dyreste handlegater har aldri vært større enn i 2009.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser 2009-oversikten til eiendomsrådgiveren Cusman & Wakefield (C&W), som i Norge samarbeider med Mork & Partners. 54 prosent av de 274 handlegatene C&W overvåker, opplevde prisfall for de mest attraktive butikklokalene i fjor. Bare 18 prosent av ”high street”-lokalene kunne vise til en oppgang i leieprisene.

Rapporten “Main Streets Across the World” måler populariteten til handlegater i 60 land. De fleste av de ti dyreste handlegatene i verden opplevde et fall i prime rents i 2008. I fjorårets rapport spådde C&W at de beste handlegatene i verden ville oppleve leieprisøkninger fremover…

Fifth Avenue i New York (bildet) holder fortsatt koken som verdens dyreste shoppinggate. Leietakere her kan regne med å punge ut 1700 dollar per kvadratfot i husleie hvert år. Det tilsvarer nærmere 107 000 norske kroner per kvadratmeteren, målt med dagens valutakurser. Rådyrt til tross, det er likevel en nedgang på 8,1 prosent sammenliknet med funnene i forrige rapport.

Bak Fifth Avenue følger Causeway Bay i Hong Kong og Champs-Élysées i Paris. Nordens dyreste butikklokaler finnes i gågaten Strøget i København, der leietakerne må ut med priser tilsvarende 18 000–19 000 norske kroner. Leieprisene i dyre lokaler i Oslo er rundt 14 000–15 000 kroner, mens i Stockholm slipper man unna med rundt 10 000 norske kroner.

– De seneste tolv månedene har vært en av de vanskeligste periodene for detaljhandelen noensinne, med lavere privat forbruk og lavere salg i de fleste markedene. I den foregående tolvmånedersperioden så det globale detaljhandelsmarkedet ut til å være ganske motstandsdyktig. Men i den seneste tiden er virkningene blitt mye mer tydelig, fordi den fulle effekten av nedgangstidene har vist seg, kommenterer John Strachan, ansvarlig for global detaljhandel i C&W.

De gode nyhetene er ifølge Strachan at det verste er bak oss. Noen markeder vil definitivt slite fremover, men de fleste vender tilbake til ”positivt terreng”.

Generelt mener C&W at det globale detaljhandelsmarkedet ser ut til å være mer stabilt, og de venter en mindre oppgang i aktivitetene i nær fremtid. Optimismen gjelder særlig de beste handlegatene. For de nest beste gatene må man regne med et ytterligere fall i leieprisene.

Leietakerne fokuserer i økende grad på ”AAA-lokaler” og fortsetter å nedskalere aktivitetene i de mindre lønnsomme områdene. Det er på linje med de signalene eiendomssjef Sigurd Stray i Olav Thon nylig ga til NeNyheter. Etterspørselen vil derfor være selektiv, og det er usannsynlig med en betydelig leieprisvekst på kort sikt. Det får vi først når den bredere økonomien henter seg inn igjen.

Foto: iStockphoto

Powered by Labrador CMS