Volkswagen åpner datasenter i Norge

Den tyske bilgiganten har etablert seg med to datasentre hos på Rjukan. Et av hovedkravene var å etablere et senter som både er bærekraftig og kostnadseffektivt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi jobber med digitalisering innen alle områder. Med ny teknologi og digitale former for samarbeid er det et økende behov for datakraft i selskapet. Som et resultat, utvider vi stadig vår kapasitet. For oss er både økonomiske faktorer og bærekraft viktige aspekter. Det nye datasenteret i Norge tilfredsstiller begge deler. Driften er kostnadseffektiv og helt klimanøytral, sier Mario Müller i Volkswagen Gruppen i en pressemelding.

LES OSGÅ: Kommunen vil ha datasenter midt i byen

Datasenterselskapet Green Mountain spesialiserer seg på å levere avanserte tjenester til krevende kunder over hele verden. I 2018 kunngjorde de en stor investering i utvidelsen av Rjukan-anlegget for å møte en bestemt kundes behov.

– Det er gledelig at vi nå kan offentliggjøre at denne kunden er Volkswagen Gruppen. Kontrakten er et resultat av flere faktorer; Norges overskudd av fornybar energi til en lav pris, fordelaktige rammevilkår og vår evne til å bygge datasentre av høy kvalitet på kort tid. Dette viser at regjeringens datasenterstrategi fungerer. Vi klarer nå å tiltrekke oss store internasjonale kunder. Vi er veldig stolte av denne tillitserklæringen fra Volkswagen, sier administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain.

LES OGSÅ: Bulk landet Amazon web services

Et av hovedkravene fra Volkswagen var å etablere et senter som både var bærekraftig og kostnadseffektivt. Green Mountains datasentre drives av fornybar vannkraft med Europas laveste energipriser. Vått og kaldt klima kombinert med høyteknologiske kjøleløsninger gjør det også svært energieffektivt.

– Fremover vil Volkswagen Gruppen bruke datakraften i senteret til sine utviklingsprosjekter for Volkswagen og Audi. Dette inkluderer for eksempel simuleringer av kollisjonstester og virtuelle vindtunneltester. Slike beregninger er ikke tidskritiske, men svært komplekse og energikrevende. Å outsource slike oppgaver til et eksternt datasenter avlaster deres egen IT-infrastruktur vesentlig, heter det i pressemeldingen.

– Det er en sterk anerkjennelse av Green Mountain som solid datasenteraktør når et ingeniørtungt selskap som Volkswagen etablerer seg i Norge. Green Mountain bidrar til å sette Norge på det internasjonale datasenter-kartet og særlig viktig er det å synliggjøre Norge som vertsnasjon for tungregnesystemer, sier IKT-Norges direktør for næringsutvikling, Fredrik Syversen.

LES OGSÅ: Spacemaker vant gründerpris

Denne etableringen fremmer ikke bare Norge som datasenterlokasjon, men skaper også mange positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. Det er estimert at for hver megawatt i et datasenter skapes det ca. 20 nye arbeidsplasser. Næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen, er også entusiastisk:

– Data har blitt en nøkkelressurs for utviklingen av næringsliv og samfunn, og behovet for datasentre vil bare øke. Regjeringen satser på denne vekstindustrien som skaper både arbeidsplasser og økonomisk vekst. Det er derfor svært gledelig at Volkswagen ønsker å etablere seg på Rjukan.

Powered by Labrador CMS