VINNERE: Sivert Hennum og Bendik Gjone ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Vant Aspelin Ramm-prisen etter oppgave om alternative planforslag

Sivert Hennum og Bendik Gjones masteroppgave om alternative planforslag vant Aspelin Ramm-prisen.

Publisert Sist oppdatert

Det var enorm interesse blant masterstudentene da Asplin Ramm etterlyste bidrag til årets Aspelin Ramm-pris. Av 37 innsendte masteroppgaver, ble tre oppgaver plukket ut til finalen. Under byutviklingskonferansen Oslo Urban Week ble prisen delt ut av juryleder Marianne Skjulhaug, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Målet med prisen er å løfte frem unge byutviklere i jakten på bærekraftige og fremtidsrettede løsninger for by- og stedsutvikling.

– Juryen har hatt en hard oppgave som vanlig. Etter diskusjon så har vi kommet til en konklusjon. Masteroppgaven som tar med seg prisen i 2023 er Alternative planforslag – en særegen praksis i Oslo kommune, sa Skjulhaug til stor jubel på Røverstaden i Vika.

Det var Sivert Hennum og Bendik Gjone som stakk av med Aspelin Ramm-prisen. Deres matseroppgave i eiendom ble levert ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Ifølge juryen lover årets vinnere oppsiktsvekkende funn i sitt mastergradsarbeid om bruken av alternative planforslag.

– De spør i hvilken grad denne praksisen bidrar til bedre planer og bedre samarbeid mellom plan- og bygningsetaten og private eiendomsutviklere. Juryen berømmer systematikk og stringens i oppgaven som gir interessante svar. Juryen tror og håper oppgaven med sine funn kan inspirere det offentlige til å videreutvikle verktøy for å sikre bedre kvalitet i planprosessene og de private planene som fremmes for offentlig behandling, uttaler juryen om vinneren, som mottar 30.000 kroner i premie.

Videre uttaler juryen at, «som vinnerforslaget konkluderer: eiendomsbransjen bør diskutere om de selv har noe ansvar for å hindre at PBE bruker dette maktmiddelet. Ett skritt på veien for å bygge et bedre tillitsforhold, er å få fakta på bordet».

Juryen mener oppgavens funn gir gode muligheter til en enda bredere og bedre diskusjon om å finne løsninger sammen og ikke fortsette en slags rivalisering om å vite best.

– Vi synes det var spinnvilt å bli nominert, så det å vinne er helt rått! Vi må gi kudos til veilederne våre, Therese Staal Brekke og Terje Holsen, sier Sivert Hennum.

– Det er veldig moro å kunne vise frem hva vi har jobbet med, og få bekreftelse på at bransjen synes problematikken er spennende og interessant, sier Bendik Gjone.

Basert på kvantitative undersøkelser og en komparativ studie av tre reguleringsprosesser på Ensjø, konkluderer prisvinnerne med at alternative planløsninger kan brukes som maktmiddel for å gjennomføre planprosesser der partene ikke synes å komme til enighet.

To finalister mottok også 10 000 kroner hver i premie: Hannah Waaler Koppang med Planning the Spaces of the Dead: A Discursive Look at the Critical Imaginative Potential of Urban Cemeteries, masteroppgave i Human Geography ved Universitetet i Oslo (UiO), og Simon Klindt og Eirik Bruun med Den Grønne Kødby: Nature-based Solutions for Urban Resilience in Kødbyen, Copenhagen, masteroppgave i landskapsarkitektur ved Københavns Universitet.

Juryen for Aspelin Ramm-prisen har bestått av juryleder Marianne Skjulhaug, rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Ida Aall Gram, konsernsjef i Aspelin Ramm, Per Gunnar Røe, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, og Elin Børrud, professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved NMBU.

Powered by Labrador CMS