ATTRAKTIV TOMT: Statsbygg skal etter hvert selge den såkalte trekant-tomten i Vika. Foto: Google Street View.
ATTRAKTIV TOMT: Statsbygg skal etter hvert selge den såkalte trekant-tomten i Vika. Foto: Google Street View.

Kamp om Oslos beste næringstomt

Etter at det ble klart at UD ikke vil bygge på trekant-tomten ved Aker Brygge, er det klart for tidenes kamp om Oslos mest attraktive næringstomt.

Publisert Sist oppdatert

I Dokkveien i Vika, rett ved Aker Brygge og det nye nasjonalmuseet, ligger det som regnes som Oslos mest attraktive tomt. Den såkalte trekant-tomten var i mange år kandidat til å huse UDs nye lokaler, men i mars i år sendte Statsbygg brev til Oslo kommune, ved byrådsavdeling for byutvikling, hvor det kom frem at Statsbygg vil avslutte plansaken for tomten. Nå brukes tomten til å huse brakker som brukes i forbindelse med byggingen av det nye Nasjonalmuseet.

– Det er mest sannsynlig at vi legger denne tomten ut for salg når byggingen av Nasjonalmuseet er ferdig, med mindre det dukker opp et annet statlig behov som skal bruke tomten. Et salg ligger noen år frem i tid, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Estate Nyheter.

– Mange har siklet på denne tomten i årevis, og jeg vet flere har kommet med konkrete henvendelser til Statsbygg, sier en bransjeaktør til Estate Nyheter.

Aktøren tror det nå kan bli en knallhard kamp blant de store utviklerne om å få kjøpt den attraktive tomten.

Blant de som er interessert i trekant-tomten, er Norwegian Property. Det børsnoterte eiendomsselskapet har tidligere vært i planforhåndskonkurranse hos Plan- og bygningsetaten for tomten. Av referatet fra konferansen fremgår det at det børsnoterte selskapet ønsker å etablere kongressenter med 3.000 plasser og hotell med 500 rom. I tillegg kommer sykkelparkering på eiendommene, som har flere eierforhold. Gjennomføringen av prosjektet forutsetter imidlertid at Norwegian Property kjøper flere av disse eiendommene.

Etaten er på sin side opptatt av at prosjektet blir sett i en større bymessig sammenheng: «Eiendommene vil være fremtredende i profilbildet for Oslo, sett fra fjorden.

Denne våren har Eiendoms- og byfornyelsesetaten, Statsbygg og Statens Vegvesen arbeidet med en opprydding av eiendomsforholdene ved Vestbanen rundt Dokkveien og trekant-tomten. Selv om Statsbygg eier mesteparten av trekant-tomten, eier kommunen torg- og vegarealer. Oslo kan derfor bli med på et samsalg med Statsbygg, eventuelt selge sin del direkte til Statsbygg.