To av tre bryter loven

Publisert Sist oppdatert

 – Varsel om tvangsmulkt er sendt til alle byggeierne som manglet enten energiattest, rapport fra energivurdering eller begge deler. Bygningseierne har fått en frist til å dokumentere at pliktene er oppfylt. Hvis dokumentasjonen ikke foreligger innen fristen, vil bygningseieren bli ilagt tvangsmulkt, sier fungerende seksjonssjef i NVE, Olav K. Isachsen. 

Les også: Går i dybden og sparer tre mill. KWh

Les også: Sikter mot miljøtoppen

Tas ikke på alvor


I en kontroll av 92 yrkesbygg over 1000 kvadratmeter ble det avdekket at en vesentlig andel av byggene ikke hadde gjennomført energimerking og energivurdering av kjel- og klimaanlegg slik energimerkeforskriften krever.

– Vi har ikke trukket en endelig konklusjon om hvor mange dette faktisk gjelder, men vi har sendt varsel om tvangsmulkt til cirka 60 av 92 huseiere, sier Isachsen. 


Utvalget av yrkesbygg er tilfeldig og det er foretatt kontroller i åtte norske byer, blant annet Oslo, Tromsø og Trondheim. Det er med andre ord ikke slik at man har kontrollert bygg hvor man på forhånd visste at man ikke hadde fått inn attestene.

Det er derfor rimelig å anta at resultatet fra kontrollen er representativt for de store yrkesbyggene her i landet. Det betyr at bare en tredel av landets store yrkesbygg så langt er energimerket. 


Les også: – Dette bygget knuser myter

Les også: 62 nybygg med energimerke A

– Resultatet bekrefter at plikten til energimerking og energivurdering ikke tas tilstrekkelig på alvor blant eiere av yrkesbygg. Vi er opptatt av at ordningene skal tas i bruk slik at markedet får informasjon om bygningenes energistandard og i hvilken grad eierne gjennomfører ettersyn og vedlikehold av sine anlegg, sier Isachsen.



17.000 til 18.000 attester


Antallet energiattester er så langt cirka 395 000, men det store flertallet av disse er på private boliger. For yrkesbygg er antallet cirka 18.000. 

Les også: 62 nybygg med energimerke A

Les også: Her er Norges beste miljøbygg


- Når det gjelder yrkesbygg så er vi ikke fornøyd. Vi skulle ønsket at vi var kommet mye lenger, sier Isachsen. Han forteller at undersøkelsen avdekker at mange ikke kjenner til forskriften, selv om energimerking og energivurdering av tekniske anlegg har vært pliktig siden første juli 2010, altså for snart fire år siden. 


– Så er det også mange som kjenner til forskriften, men ikke har gjort noe med det, sier Isachsen. 


Hvor stor mulkten kommer til å bli har NVE noen klare tanker om, men de vil foreløpig ikke dele dem med allmennheten. I praksis vil huseierne få en dagsbot som løper inntil de pliktige attestene er på plass. 


– Størrelsen på mulkten må stå i forhold til alvorlighetsgraden, men det er klart at det må svi litt, sier Isachsen.

Les også: Kraftig energireduksjon i 40 bygg

Les også: Støtter bare varmepumper med energimålere

Les også: – Høyere verdi på miljøbygg

Les også: Stanser miljøstøtte til nybygg

 

Powered by Labrador CMS