I CANNES: Proptech Norways Daniel Butenschøn er på plass på Mipim i Cannes.

Daniel Butenschøn: Proptech har inntatt hovedscenen på Mipim

Proptech Norway-sjefen merker et klart skift i hvordan eiendomsbransjen ser på proptech-sektoren.

Publisert Sist oppdatert

– Det er interessant at vi ser at den delen av Mipim som er spesialisert på proptech er blitt mye mindre i år. Hovedgrunnen er at alt av tech som har med bærekraft og byutviking å gjøre er flyttet opp på hovedscenen. Det alle statsministrene og generalsekretærene snakker om på scene nå, er hvordan innovasjon og teknologi skal løse eiendomsbransjens største utfordringer frem mot 2030. Det går i ESG og hvordan fremtidens kontorbygg skal se ut. Ingen ser på proptech som nisje lenger, siden det skal løse utfordringene til verdens største bransje, sier Daniel Butenschøn, daglig leder i Proptch Norway.

Han legger til at det fortsatt er mange utfordringer med proptech.

– Løsningene er fortsatt veldig fragmenterte. Det er mangel på de overordnede systemene, selv om det kommer stadig flere av dem. Vi tror dette blir neste fase for proptech, sier Butenschøn.

En av grunnene til at eiendomsselskapene tar proptech inn i varmen, er frykt.

– Det som holder eiendomsbransjen oppe om natten nå, er frykten for ubrukelige bygg. At byggene blir såkalte stranded assets. Enten fordi de ikke er bærekraftige nok eller fordi de ikke oppfyller moderne leietagerens krav. Hovedgrunnen til at eiendomsselskapene er så opptatt av dette, er at det lønner seg på bunnlinjen, samt at de vil bli straffet økonomisk for brune bygg, sier Butenschøn.

Han kommer samtidig med et hjertesukk om mangelen på norsk synlighet under verdens største eiendomsmesse.

– Det er mye klok innovasjon og politikk som vises frem her. Likevel er de færreste nordmennene her nede inne på messen. Jeg var en av en håndfull på boligkonferansen i går, Housing Matters. Vi har en tendens til å tenke at eiendom er lokalt, men løsningene er globale. Det ville vært spennende om Oslo på nytt tar plass ved siden København og Stockholm. Det er en viktig politisk møteplass, sier Butenschøn.

De mange teknologiske løsningene som skal hjelpe til med bærekraft har bidratt til at ventureinvestorene fortsatt investerer tungt i proptech.

– Mens ventureinvesteringer er ned over hele linja, har proptech-investeringene tredoblet seg i verden. I Norge var vi på 622 millioner venture-kroner i 2022, mens investeringene økte til 1,55 milliarder kroner i 2023. Og dette er bare publiserte emisjoner. Vi ser at proptech er mer interessant for generelt klimaarbeid, og så er det et enormt teknologietterslep som skal fylles, fastslår Proptech Norway-sjefen.

Powered by Labrador CMS