Fra gammelt av har rett til båtfeste knyttet til en eiendom som grenser til sjø vært akseptert uten noen formell rettslig regulering.
– Over tid er det derfor fastslått at eiendom som grenser til sjø alltid vil ha rett til båtfeste til sin egen eiendom. Det betyr at eieren også har mulighetene til å kunne legge ut akterfeste ved bøye. Dette er en del av rettigheter som en eiendom som grenser til sjø har, nærmest ut fra en historisk utvikling, sier advokat og partner Erling Høyte og advokat Ulrik Rød Karlsson i advokatfirmaet Arntzen de Besche.
– Er det et krav at bøyen ligger på grunneiendommens eget areal?
– Nei det er det ikke, sier Høyte.
– Eiendommens utbredelse i sjøen vil dessuten variere sterkt fra eiendom til eiendom. Det alminnelige utgangspunkt er at eiendomsretten går ut til marbakken i sjø. Er det ikke marbakke går eiendomsretten ut til minus 2 meters koten, sier han.
Les også: Hektisk advokat-sommer
Les også: – En positiv nyhet for utleiere
Ikke som på land
Denne eiendomsretten er imidlertid ikke å likestille med eiendomsretten på land og er sterkt beskåret i forhold til hvilke muligheter grunneieren har til å kunne disponere over arealet i sjøen. For å kunne legge ut en bøye er det ikke noe krav om at bøyefestet ligger på egen «tomt». Dette medfører at en eiendom som grenser inn til et brådypt areal til for eksempel 5 meter, allikevel kan legge ut bøye for båtfeste til egen eiendom.
– Gjelder denne retten til å legge ut bøye helt ubeskåret?
– På mange måter er rett til båtfeste relativt uregulert i Norge. Utgangspunktet er at utleggelse av bøye inn til egen eiendom ikke er et «tiltak» i plan- og bygningslovens forstand, sier Rød Karlsson.
Les også: Glemt å tinglyse?
Les også: Nytt moms-direktiv
Tillatelse fra det offentlige er som hovedregel ikke nødvendig. Retten til båtfeste begrenses derimot av en annen historisk rettighet, og dette er bestemmelsen om fri ferdsel på sjøen. Under gitte forhold vil det her kunne bli en kollisjon mellom rett til båtfeste og rett til fri ferdsel på sjøen.
– Ved konflikt, hvilke av de to hensyn teller mest?
– Etter Lov om havner om farvann er fri ferdsel knesatt som et generelt prinsipp. I tillegg fremkommer det av lovbestemmelsen at myndighetene kan gi forskrifter om bruk av farvann når blant annet hensynet til god fremkommelighet krever dette, sier Høyte og legger til:
– Etter mitt skjønn medfører disse utgangspunkt at det ikke er anledning til å stenge av farvann med bøyebruk. Skulle farvannet være så trangt at en bøye med et fortøyningstau i realiteten stenger av et sund e.l., vil nok bøyen og fortøyningstauet måtte vike for fri ferdsel.
– Dette vil bli en helt konkret vurdering hvor de geografiske forhold på stedet får en avgjørende betydning.
Les også: En viktig dato
Les også: Vurderer nye regler for eiendoms-AS
Sunn fornuft
– Hva om sjøgrunnen eies av en annen enn grunneieren til eiendommen. Er det da fritt frem for å legge ut bøyer til båtfortøyning?
– Etter farvannsloven er det på det rene at utleggelse av bøyer på sjøgrunn eiet av kommunen ikke kan gjennomføres uten etter kommunens samtykke, sier de Besche-advokatene.
– Det er nærliggende å anta at utleggelse av bøye på annen manns sjøgrunn krever den annen eiers samtykke. Får du ikke det kan løsningene være å legge ned moringen og bøye utenfor naboens yttergrense i sjø, så fremt dette kan gjøres uten å hindre adkomsten til naboeiendommen.
Les også: Legal500: Dette er Norges beste eiendomsadvokater
De to sier sunn fornuft og god naboskikk gir føringer som er nødvendige hvis man ønsker å legge ut en bøye av eieren til en eiendom som grenser til sjø.
– Så lenge fri ferdsel på sjøen er sikret og naboarealene ikke blir hindret i sin rett til adkomst for eiendommen fra sjøen, vil det stort sett gå greit.
– Utplassering av bøyer i strategisk hensikt, for å tvinge vekk båttrafikk e.l., vil under gitte omstendigheter kunne medføre at bøyen og fortøyningstauene må fjernes, avslutter Ulrik Rød Karlsson og Erling Høyte i advokatfirmaet Arntzen de Besche.
Les også: Ny dom om mva og tap på fordring
Les også: Nye regler for eiendomsmeglere