SENIORER: OBOS og Diakonhjemmet skal bygge ei boligblokk med 60 leiligheter for eldre rett ved T-banen og senteret på Lambertseter. Ill.: Hille Melbye
SENIORER: OBOS og Diakonhjemmet skal bygge ei boligblokk med 60 leiligheter for eldre rett ved T-banen og senteret på Lambertseter. Ill.: Hille Melbye

Skal bygge boliger for eldre

De 60 første leilighetene kommer på Lambertseter i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Andelen eldre nordmenn øker kraftig de neste tiårene. I 2060 kan hver femte innbygger ha fylt 70 år og for å møte denne utviklingen har OBOS og Diakonhjemmet inngått et samarbeid om å utvikle seniorboliger. De første leilighetene kommer sentralt rett ved T-banestasjonen og kjøpesenteret på Lambertseter. OBOS skal bygge og selge boligene, Diakonhjemmet skal levere tjenester til beboerne og lokalmiljøet fra egne lokaler i bygningen.

Går alt etter planene vil boligene bli lagt ut for salg sommeren 2020. Byggingen vil trolig starte i første halvdel av 2021 med planlagt innflytting to år senere, ifølge en pressemelding. Blokka får næringslokaler i første etasje med rundt 60 boliger fordelt på sju etasjer over. Bilene skal stå i parkeringskjeller.

LES OGSÅ: Bygger boligdrømmen for voksne mennesker

– I takt med at befolkningen eldes blir behov for flere boliger til eldre som har et omsorgsbehov, men som er for friske til å bo på sykehjem. Dette er en gruppe mennesker vi vil gjøre noe for, og sammen med en som kan dette feltet. Nå skal vi sammen med Diakonhjemmet ta til oss læring med tanke på å utvikle et attraktivt prosjekt. Hvis dette er noe OBOS-medlemmene etterspør, trapper vi opp samarbeidet. Målet er å realisere flere tilsvarende prosjekter de kommende årene, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

− Vi gleder oss til samarbeidet og denne muligheten til å utvikle gode boformer for eldre. Dette er en modell vi har stor tro på og derfor er vi klare til å satse med OBOS, sier assisterende direktør Anne Grethe Slåtten ved Diakonhjemmet Omsorg.

Hvem de eldre er og hvordan de ønsker å bo for å få en trygg, god og aktiv alderdom i eget hjem, er noen av spørsmålene de ønsker å finne svar på. Kartleggingen av behovet for et slikt tilbud er i full gang. Det er sendt ut spørreundersøkelse og satt i gang dybdeintervjuer med eldre for å finne ut hvilke behov og ønsker de har for boligene. Deretter skal det aktuelle konseptet utvikles i samarbeid med en gruppe eldre.

– OBOS og Diakonhjemmet har allerede mye erfaring vi benytter oss av når vi ser på hvordan seniortilbudet skal bli. Vi ser også på eksisterende forskning og besøker flere boligprosjekter for eldre for å lære. Men det aller viktigste vil være å involvere potensielle beboere. Vi ser for oss at konseptet vi utvikler nå også kan tilpasses eventuelt nye prosjekter, sier forretningsutvikler Carina Meland i OBOS.