ALPINLANDSBY: Slik ser utviklerne for seg Eidfjord Resort.
ALPINLANDSBY: Slik ser utviklerne for seg Eidfjord Resort.

Skal bygge alpinparadis for tre milliarder kroner

Kommunedelplanen som omfatter Eidfjord Resort ble i dag godkjent av kommunal og moderniseringsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

– Nå kommer endelig Eidfjord Resort, Vestlandets nye helårs reiselivsdestinasjon. 800 meter over havet og ca 200 skidager i året, et eventyr ved foten av Hardangervidda. Vi gleder oss til å starte utbyggingen og til å ta dere med på denne spennende reisen, jubler initiativtaker og hovedeier Ivan Løvheim etter at regjeringen ga klarsignal bygging av alpinlandsby ved Hardangervidda. Det betyr fritidsboliger, næringsbygg og skisenter.

Eidfjord Resort ligger i Sysendalen, nærmere tre timer fra Bergen, tre timer fra Haugesund og fire timer fra Oslo langs riksveg 7 – like ved Vøringfossen.

– Vi planlegger å starte utbyggingen før sommeren, og skal bruke i overkant av tre milliarder kroner her de neste 10-15 årene. Dette er en stor investering, og vi skal utvikle området i seks faser. Første fase å komme i gang med skianlegg og leiligheter, sier Løvheim som vil ha på plass de første aktivitetene til neste vinter.

Han har vært tålmodigheten selv i ti år, der de tre siste har gått med til utallige forhandlinger og meglinger. Der alpinlandsbyen skal bygges er det ingenting i dag, men det er over 1.000 fritidsboliger over flere år i området. Sysendalen skisenter på Maurset ligger bare fem minutter unna med bil. Dette fører til interessen for å kjøpe noe i dette området har vært god skal vi tro Løvheim hvis reguleringsplan tillater 561 hytter og leiligheter.

– Vi har allerede solgt 41 av totalt 58 hyttetomter i den første fasen som også inneholder 60 leiligheter i ti bygg. Så går det steg for steg, for vi må ta hensyn til at folk skal ferdes her under utbyggingen. Men vi gleder oss voldsomt over å snart kunne sette i gang, påpeker han.

Regjeringen gikk med sitt klarsignal mandag mot Fylkesmannens innvendinger, for der i gården er de bekymret for hvilke følger alpinlandsbyen kan få for villreinstammen på Hardangervidda. Også Hordaland fylkeskommune og Statens vegvesen har kommet med innvendinger.

– Vedtaket innebærer at Eidfjord kommune kan gå videre med planene om å realisere et attraktivt tilbud i Sysendalen i form av en moderne alpinlandsby, sier kommunalminister Monica Mæland.

Deler av kommunedelplanen er i konflikt med den regionale planen for Hardangervidda, og utbygging kan påvirke hensynet til villreinen negativt. Derfor setter planen blant annet krav om at toppheisene skal stå stille i kalvingstiden.

– Dette har vært en krevende sak for departementet, der kommunens behov for helårs arbeidsplasser kom i konflikt med hensynet til villreinen. I behandlingen av saken har jeg lagt avgjørende vekt på viktig lokal næringsutvikling, påpeker Mæland.

Med Eidfjord Resort på plass får vestlendingene enda fritidstilbud.

– Det er de som er den naturlige kjøpegruppen og de har vist god interesse selv om den siste tiden har handlet om å sitte stille i båten mens saken er behandlet i etatene og departementet. Vi tror absolutt Vestlandet får nytte av et skisenter uten å måtte kjøre opp på vidda som ofte er stengt, og interessen kommer til å ta seg opp nå, sier eiendomsmegler Hanne Handeland.