UTFORDRENDE: Norges Eiendomsmeglerforbund mener det aldri har vært vanskeligere for førstegangskjøpere i Oslo enn i 2023.
UTFORDRENDE: Norges Eiendomsmeglerforbund mener det aldri har vært vanskeligere for førstegangskjøpere i Oslo enn i 2023.

Samkjøperindeksen: Flere tvinges til å kjøpe sammen

Trenden om at flere kjøper sin første bolig sammen med andre øker.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonalt må vi tilbake til 2017 for å finne en like høy andel samkjøpende førstegangskjøpere, viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Fra begynnelsen av 2022 var det en klar økning i samkjøpene, og økningen var særlig markert i Oslo. I 2. kvartal 2023 i år kom det en ny klar økning. I Oslo er det den høyeste andelen vi har registrert.

- Samkjøperindeksen tegner et bilde av hvor krevende det er å få kjøpt sin første bolig. I Oslo er andelen som kjøper sin første bolig all time high. Det har med andre ord aldri vært vanskeligere for førstegangskjøpere i Oslo enn i 2023, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

En samkjøper er definert som en førstegangskjøper som kjøper en bolig med en eierandel på under 100%. Dette inkluderer både de som kjøper seg inn i en bolig som har én eller flere eiere fra før, de som kjøper sammen med noen som har kjøpt før, og de som kjøper en bolig sammen for første gang.

For sistnevnte gruppe telles begge (eller alle) personene med.

Powered by Labrador CMS