OSCARS GATE 16: Bildet fra tidlig på 1980-tallet viser en russiskbygd Volga foran Oscars gate 16-18.
OSCARS GATE 16: Bildet fra tidlig på 1980-tallet viser en russiskbygd Volga foran Oscars gate 16-18.

Russland eier 70 leiligheter nær Slottsparken – og veldig nærme flere stortingsrepresentanter

Bygningsmassen til Den russiske føderasjon i Oscars gate 16-18 rommer 70 leiligheter med et areal varierende fra 13 til 69 kvadratmeter. Blant de nærmeste naboene er stortingsrepresentanter i pendlerleiligheter.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter har tidligere publisert en oversikt over ambassadene i Oslo, og hvem som eier disse byggene. Mange av ambassadebyggene eies av landene selv, men det gjelder ikke den russiske ambassaden, som holder til i Drammensveien 74.

Statsbygg, som eier Drammensveien 74, har tidligere opplyst til Estate Nyheter at bygningsmassen opprinnelig ble oppført som tysk kanselli i 1926, og ble tegnet av Oscar Hoff. Like etter andre verdenskrig ble bygningen beslaglagt av den norske stat og stilt til disposisjon for Sovjetunionen.

Gjennom en overenskomst av 26. november 1984 mellom Norge og Russland (Sovjetunionen) ble det avtalt gjensidig bruk av eiendommer og oppføring av ambassadebygg i Moskva og Oslo. Utenriksdepartementet disponerer i dag den norske ambassaden i Moskva (Povarskaya St 7) vederlagsfritt, og den russiske ambassaden disponerer Drammensveien 74 vederlagsfritt. Statsbygg-tomten hvor Russlands ambassade holder til, er på 15,1 mål.

Den russiske føderasjon er imidlertid ikke eiendomsløs i Norge. Russland eier Oscars gate 16-18, som er beliggende nord for Slottsparken. Bygningsmassen har et bruksareal på 4.815 kvadratmeter, og inneholder 70 leiligheter. De minste enhetene er ettromsleiligheter på 13 kvadratmeter, mens de største er treromsleiligheter på 69 kvadratmeter.

Tomten er på 2,6 mål.

Dette strøket er ikke bare for ansatte ved den russiske ambassaden. I naboeiendommen i Grønnegata eier Stortinget 11 leiligheter. I tillegg har Stortinget ytterligere 52 leiligheter i samme gate.

Før øvrig eies Oscars gate 20, naboeiendommen på vestsiden av den russiske eiendommen, av Petter Neslein-selskapet Pecunia.

Powered by Labrador CMS