Utvikling:

VRAKES: Odd Fellow Ordenen vil bygge 6 etasjer i den eksisterende bakgårdsbebyggelsen, noe som er 3 etasjer høyere enn i dag.

Opphever bystyrevedtak på grunn av saksbehandlingsfeil - prestisjeprosjekt i Vika må behandles på nytt

Pecunia klagde på Oslo bystyre sitt vedtak om utbygging av eiendommen til Odd Fellow Ordenen. Nå må Oslo kommune belage seg på en saftig advokatregning.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter har skrevet en rekke artikler om det omstridte prosjektet i Stortingsgata 28, der Odd Fellow Ordenen vil bygge 6 etasjer i den eksisterende bakgårdsbebyggelsen, noe som er 3 etasjer høyere enn i dag. Pecunia, som eier naboeiendommen Haakon VIIs gate 5 (Hemsen-gården), har hele tiden vært kritisk til planene. Selskapet mener påbygget vil vesentlig forringe dagslysinnslippet til Hemsen-gården – regnet som ett av de beste kontorbyggene i CBD-området Vika.

Reguleringsplanen ble banket gjennom i Oslo bystyre i februar i fjor, men Pecunia – gjennom Advokatfirmaet DLA Piper – klaget på vedtaket.

Nå har Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere fylkesmannen) gitt klager medhold. Det betyr at bystyrevedtaket settes til side, og saken sendes tilbake til Plan- og bygningsetaten (PBE) for ny behandling.

– Statsforvalteren anser at det på bakgrunn av at det er opplyst om at forslagsstiller skal bidra, eller har bidratt, til oppgradering av Olav Vs gate, foreligger feil i saksfremlegget i saken generelt og i fremstillingen til bystyret, heter det i vedtaket.

– De uriktige opplysninger med hensyn til forslagsstillers deltakelse i opparbeidelsen av Olav V’s gate kan etter Statsforvalterens oppfatning ha virket inn på avgjørelsens innhold. Dette innebærer at vedtaket av 26.02.2020 i sak 53 må kjennes ugyldig, skriver statsforvalteren.

I saksfremlegget som Statsforvalteren fikk oversendt av Oslo kommune, Plan- og bygningsetaten fremgår det flere steder informasjon om at forslagsstiller har bidratt til gateopprustning av Olav Vs gate. Statsforvalteren fikk på bakgrunn av saksfremlegget inntrykk av at det var inngått en utbyggingsavtale mellom forslagsstiller og kommunen før reguleringsplanen ble vedtatt.

– Det fremgår av pbl. § 17-4 femte ledd at «[k]ommunen kan ikke inngå bindende utbyggingsavtale om et område før arealplanen for området er vedtatt.»

Et sentralt punkt i reglene om utbyggingsavtaler, er at kommunen ikke kan inngå bindende utbyggingsavtale før arealplan er vedtatt, jf. pbl. § 17-4 femte ledd. Forhandlinger kan skje parallelt med behandlingen av plan, før plan er vedtatt, men endelig avtale må avvente planvedtaket. Formålet er å unngå en forhåndsbinding av kommunens planmyndighet, og sikre at planprosessen etter loven er fullført før avtalen formaliseres.

I vedtaket gjør statsforvalteren også oppmerksom på retten til å kreve dekning av vesentlige kostnader som har vært nødvendige for å få endret vedtaket til en parts gunst. Der er derfor god grunn til å anta at Oslo kommune snart vil motta en faktura fra DLA Piper, som ut fra korrespondansen å dømme, har brukt betydelig med tid på denne saken.

Administrerende direktør Petter Neslein skriver i en e-post til Estate Nyheter at de klaget vedtaket inn til Statsforvalteren «fordi vi opplevde at politikerne ved behandling av saken la vekt på flere forhold som ikke hadde noe med saken å gjøre».

– Blant annet mente vi at det foreslåtte påbygget på Odd Fellow-bygningen ikke ville innebære en oppgradering av Olav Vs gate, slik tiltakshaver argumenterte for i sin saksfremleggelse. Likevel så vi at politikerne la avgjørende vekt på disse forholdene. Derfor er jeg lettet over at Statsforvalteren har sett at det er grunnleggende feil i sakens premisser, tatt klagen vår til følge og opphevet vedtaket, skriver han.

Dersom Odd Fellow Ordenen fremmer planen på nytt ser han frem til at et nytt planforslag «for en ny og grundig behandling i bystyret».

– Da har jeg tiltro til at politikerne vil se nøye på hva slags faktiske konsekvenser et påbygg vil ha for nabolaget, samt for den fremtidige byutviklingen i Oslo sentrum. Det er jo nettopp det denne saken handler om, skriver Neslein.

Powered by Labrador CMS