ELDRE: Boligprosjektet Bølgelengden i Oslo er under bygging nå .
ELDRE: Boligprosjektet Bølgelengden i Oslo er under bygging nå .

Eldrebølgen er over oss, nå satser Obos på en ny kundegruppe

Giganten har planer om å bygge flere hundre eldreboliger i Oslo og Bærum.

Publisert

Obos trapper opp satsingen på eldreboliger i Oslo-området. Foreløpig er det planer om fire boligprosjekter med over 200 leiligheter, ifølge en pressemelding.

– Andelen eldre øker kraftig de neste tiårene. I 2030 er det flere eldre enn barn i Norge. Og i 2060 er femte innbygger over 70 år, mot én av åtte i dag, ifølge SSB. I Oslo ligger det an til at antallet eldre over 80 år er doblet i 2040, melder selskapet.

Samtidig vil myndighetene at eldre skal bo lengst mulig i eget hjem, noe også mange ønsker selv. Utfordringen nå er at det ikke er nok tilpassede boliger. Det er for å møte den utviklingen at boligkjempen vil bygge boliger for eldre mennesker.

På Lambertseter kommer 61 leiligheter med fellesarealer. Leilighetene blir mellom 40 og 100 kvadratmeter, og de første beboerne kan etter planen flytte inn vinteren 2025. Prosjektet er i samarbeid med Diakonhjemmet Omsorg som skal stå for det helsefaglige og sosiale tilbudet.

Et rikt liv i egen bolig

Parallelt med byggingen planlegger Obos tilsvarende prosjekter på Fornebu i Bærum, Ulven og Vollebekk i Oslo. Dette betyr konkrete planer for rundt 230 eldreboliger.

– Mange ønsker å bo hjemme lengst mulig, men det er stor mangel på egnede boliger. Vi får stadig spørsmål fra medlemmer om hva vi vil gjøre med dette, og har bestemt oss for å gire opp satsingen. Dette var også tema på generalforsamlingen hvor det kom flere forslag fra medlemmer om å bygge eldreboliger. Vi vil satse ytterligere på dette i takt med befolkningsutviklingen, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

Samarbeid med kommunen

Obos har også tatt initiativ til et samarbeid med Oslo kommune for å finne løsninger som gjør eldreboliger tilgjengelig for flere.

– Prosjekter med romslige fellesarealer, aktiviteter og helsefaglig bemanning er kostnadskrevende. Målet er å få ned prisene på boligene og slik gjøre det mulig for flere eldre å kunne kjøpe seg inn. Da må kommunen åpne for at vi kan bygge flere mindre leiligheter, sier Siraj.

Dette er prosjektene

62 leiligheter planlegges på Ulven, med felleslokaler på bakkeplan i Ulvenplassen. Planen er å starte salget av leilighetene våren 2024 med innflytting fra starten av 2026. Prosjektet er i samarbeid med Diakonhjemmet.

Ved T-banen på Vollebekk skal det bygges 55 eldreleiligheter med fellesarealer i Stasjonskvartalet. Byggingen starter trolig i 2025 og de første kan flytte inn to år senere.

På Oksenøya bruk på Fornebu planlegges over 200 boliger, 50 av dem i et eget seniorkonspekt. Prosjektet er tidligst ferdig i 2026.

På Søndre Tåsen i Oslo planlegger Solon Eiendom, der Obos er største eier, inntil 100 eldreboliger med felleskaps- og delefunksjoner. Salgsstart blir tidligst høsten 2025.

I Ekebergveien 118 i Oslo, nærmeste nabo til Bekkelagshjemmet, planlegger Solon Eiendom opptil 75 eldreboliger. Salgsstart forventes tidligst i fjerde kvartal 2024.

Powered by Labrador CMS