NED: Prisene på brukte Obos-leiligheter falt i november, og enda skal enda mer ned.
NED: Prisene på brukte Obos-leiligheter falt i november, og enda skal enda mer ned.

Obos-prisene falt 4,7 prosent i Oslo

Tror prisene skal enda mer ned i desember og de kommende månedene.

Publisert

Prisene for brukte Obos-boliger i Oslo falt 4,7 prosent fra oktober til november ifølge en pressemelding. På landsbasis var nedgangen 4,2 prosent i november.

– Forrige gang prisene sank omtrent like mye var i november 2008. Samtidig er det viktig å se nedgangen i sammenheng med at Obos-prisene gikk mindre ned enn totalmarkedet i oktober, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Samlet falt Obos-prisene i oktober og november med 5,1 prosent i hovedstaden. Siden toppen i august i år er prisene ned 8 prosent. Det skjer etter en sterk prisøkning i starten av året. Statistikken deres dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

· I Oslo har Obos-prisene så langt i år steget 2,8 prosent.

· De 12 foregående månedene er prisoppgangen i Oslo 2 prosent.

· På landsbasis har prisene steget 1,4 prosent i 12 foregående månedene.

· Hittil i år er prisene på landsbasis opp 3,6 prosent.

· Kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger var 74.535 kroner i Oslo-området i november, mot 64.373 kroner på landsbasis.

Bra aktivitet

Antallet omsetninger i Oslo i november var 8 prosent lavere enn rekordnivået i november i fjor. Samtidig ble det omsatt flere boliger enn i 2019 og bare litt færre enn snittet de fem seneste årene.

– Det viser at det fortsatt er bra interesse for å kjøpe boliger, og omsetningstiden var noe kortere i november enn i oktober for Obos-boliger i Oslo, sier Monsvold

Andelen som brukte forkjøpsretten var på 17,4 prosent i november i år. Det er en markant nedgang fra 25,9 i oktober, og klart svakere enn i 2a7,7 i november i fjor. Ifølge Obos reflekterer dette at det er flere boliger å velge mellom.

Venter prisnedgang

Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle framover:

– Vi tror prisene vil gå noe ned i desember og de neste månedene som følge av renteoppgang, høye levekostnader og flere usolgte bruktboliger. Unntaket er januar neste år. Da tilsier sesongmønsteret at prisene vil kunne stige noe. Et fortsatt stramt arbeidsmarked, god lønnsvekst og befolkningsøkning taler for at prisfallet neste år ikke blir dramatisk. Samtidig er usikkerheten stor, sier hun.

Hun understreker at det derfor er svært viktig at regjeringen ikke strammer inn utlånsforskriften og bidrar til å forsterke fallet i boligpriser og boligbyggingen.

Samtidig regner hun med at boligprisene vil stabilisere seg når rentetoppen trolig nås i løpet av første halvår neste år.

– Prisene kan stige noe i 2024 hvis renten settes ned slik Norges Bank anslår. Da vil også lav tilførsel av nye boliger bidra til å trekke prisene opp igjen. Særlig gjelder dette i Oslo, hvor det ventes at kun 1.500-1.600 boliger blir ferdigstilt, poengterer hun.

Ikke overrasket

Administrerende direktør Hans Anders Skjølberg i Obos Eiendomsmeglere, sier prisnedgangen ikke kom overraskende.

– At markedet fortsatte nedover i november var forventet. Vi opplever et marked som fungerer og meglerne våre solgte like mange boligen som november i fjor. Selv om mange ender med forhandlinger, selges fortsatt en del boliger med budrunder som går over prisantydning, påpeker han.

Powered by Labrador CMS