Bolig:

FIKK NEI: Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj og OBOS fikk ikke med seg flertallet i bystyret for boligbygging i Voksenkollen.

OBOS gikk på smell i Voksenkollen, men fikk ja i Kværnerbyen

Forslaget om 39 boliger i Thorleif Haugs vei fikk kun støtte av FrP og FNB i Oslo bystyre. Da gikk det langt bedre med forslaget i Kværnerbyen.

Publisert Sist oppdatert

OBOS forslår å omregulere et planområde i Thorvald Haugs vei i Voksenkollen fra bolig med særskilte landskapshensyn til bolig og hensynssone naturmiljø. Planforslaget åpner for bygging av 39 boliger i et skogsområde. Forslaget er i all hovedsak i tråd med gjeldende reguleringsplan (Holmenkollplanen).

Plan- og bygningsetaten (PBE) vurderer at planforslaget medfører en irreversibel nedbygging av skog for å etablere et bilbasert boligområde. Etaten anbefaler derfor ikke planforslaget, og fremmet et eget alternativ 2 som kun innebærer å omregulere Thorvald Haugs vei opp til Ullveien og tursti, uten å regulere inn boliger,

Mot stemmene til FrP og FNB vedtok Oslo bystyre onsdag den enstemmige innstillingen fra byutviklingsutvalget om å støtte PBEs alternativ.

– Planområdet består i dag av en ubebygd skogstomt. Forslagsstillers alternativ ville medført betydelig fjerning av skog og grøntområder, og dermed store klimagassutslipp. Det er positivt at forslagsstiller har prøvd å kompensere dette noe ved å foreslå bebyggelse i massivtre, men dette ville verken ha kompensert for klimagassutslippene, eller for den reduksjon av biologiske mangfold som skogshogsten ville medført, fremgår det av innstillingen fra byutviklingsutvalget.

– Videre ville forslagsstillers alternativ medført betydelige ytterligere klimagassutslipp ettersom forslaget er plassert langt unna kollektivtilbud og sosial infrastruktur som skole og barnehage, hvor man i stor grad må basere seg på bil som transportform.

Planprosessen for eiendommen har pågått siden 2015, og nå er den altså over.

I onsdagens møte behandlet Oslo bystyre også plansaken for den familieeide eiendommen Ullveien 2-5 på Voksentoppen, der forslaget legger opp til bygging av 16 nye boliger i tillegg til eksisterende enebolig. Heller ikke dette forslaget fikk sin tilslutning av bystyrets flertall; kun FrP og FNB stemte for forslagstillers alternativ.

Turbinveien i Kværnerbyen

Bystyret behandlet også planforslaget for Turbinveien 2-4 i Kværnerbyen, hvor OBOS vil omregulere fra forretning, kontor og spesialområde bevaring til høyskole / kontor / bevertning, samt bevaring. Planforslaget legger til rette for en bebyggelse med variert volumoppbygging med et punkthus på 10 etasjer i vest og et lavere volum på 3 etasjer i midtpartiet mot den bevaringsregulerte delen øst i planområdet. Bak og i linje med den bevaringsregulerte delen foreslås et volum på 2 etasjer over takhagen.

Plan- og bygningsetaten (PBE) anbefaler planforslaget, men med en sterk anmodning om at etablering av undervisningsformål prioriteres. En introduksjon av en høyskole «vil kunne bidra positivt til nærmiljøet».

Bystyret sluttet seg til byutviklingsutvalgets enstemmige innstilling om å vedta planforslaget.

Powered by Labrador CMS