IKKE PANDEMIDREVET: Sjeføkonom Nejra Macic slår fast at utflyttingen av Oslo er drevet av demografi og at aldersgruppen som flytter ikke får kjøpt boligene de trenger til rett pris.
IKKE PANDEMIDREVET: Sjeføkonom Nejra Macic slår fast at utflyttingen av Oslo er drevet av demografi og at aldersgruppen som flytter ikke får kjøpt boligene de trenger til rett pris.

Nei, folk flytter ikke ut av Oslo på grunn av pandemien

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret har gått gjennom flyttetallene. Og alt tyder på at det er demografi og ikke pandemi som har gitt Oslo høy utflytting.

Publisert Sist oppdatert

Det var på Eiendomsutviklingsdagene Nejra Macic holdt et foredrag med tittelen «Farvel Oslo?». Der tok hun for seg myten som begynner å sette seg om at det er pandemien som gjør at folk flytter ut av hovedstaden. Oslo har nemlig høyest netto utflytting i Norge.

– Jeg ser at mange aviser skriver at dette er pandemidrevet, at det er pandemien som gjør at folk flykter fra Oslo. Men det er ikke noe nytt at Oslo har negativ innenlandsk innflytting. Slik har det vært år for år etter finanskrisen, sier Macic.

Sjeføkonomen i Prognosesenteret slår fast at det som var nytt i fjor, var at innvandringen ikke var nok til å dekke opp for antall mennesker som flyttet ut fra Oslo til andre norske kommuner.

– Aldersgruppen mellom 30 og 34 er størst i antall mennesker i Oslo, og det er også den gjengen som flytter mest ut av Oslo. Dette er ikke pandemidrevet, det er demografi, sier Macic.

Hun mener årsaken ligger i at Oslo ikke kan tilby den boligtypen denne gruppen ønsker seg til en pris de kan betale.

– Mitt hovedpoeng er at vi tror det som skjer i Oslo er demografidrevet og ikke pandemidrevet. De flytter fordi de ikke har råd til å kjøpe den boligen de ønsker å ha.

Nejra Macic viser også til en undersøkelse som Prognosesenteret har gjort. Der svarer 83 prosent at preferanser når det gjelder boområde ikke har endret seg som et resultat av korona. Bare 11 prosent svarer ja til samme spørsmål. Av de som har planer om å flytte, trekkes mer plass og endret familiesituasjon frem som den viktigste grunnen. Ønske om å bo landlig er nede på femte plass.

55 prosent er helt uenig i at økt bruk av hjemmekontor gjør at de vil bo mer landlig. Bare 6 prosent er helt enig mens 7 prosent er delvis enig

Av de som flytter ut av Oslo, står aldersgruppen fra 24 til 34 år står for mesteparten av flyttingen.

– Vi har gjort flere detaljerte analyser av flyttestatistikken siden pandemien og kan ikke se at det har skjedd noe uvanlig med nordmenns flyttemønster, sier Macic.

Hun stiller selv spørsmål om det er mulig å snu trenden og svarer:

– Ja, man kan bygge mer. Og man kan bygge flere riktige boliger. Leiligheter på 80 kvadratmeter er kanskje feil når flere vil ha rekkehus og andre typer familieboliger, sier Macic.

Powered by Labrador CMS