SIKRING: NBBL Fulltegningsforsikring opplever økt interesse. Her boligprosjektet Elvebredden Park, som har sikret boligsalget.
SIKRING: NBBL Fulltegningsforsikring opplever økt interesse. Her boligprosjektet Elvebredden Park, som har sikret boligsalget.

Nå vil boligutviklerne sikre boligsalget

NBBL Fulltegningsforsikring opplever enorm pågang av boligutviklere som ønsker å sikre gjennomføring av boligprosjektene, selv om de regner med mer avventende kjøpere.

Publisert Sist oppdatert

For å få på plass byggelån og komme i gang med byggingen av et boligprosjekt, må utviklerne ofte oppnå et forhåndssalg på rundt 50 prosent. Men når tidene blir mer usikre, tar det lenger tid å nå målet. Da opplever NBBL Fulltegningsforsikring økt etterspørsel etter deres forsikring av markedsrisikoen i prosjektene.

– Vi har opplevd et rush av henvendelser. Det er ikke sånn at boligutviklerne frykter at prisene skal falle, men de opplever mer avventende kjøpere og da blir det mer krevende å nå 50 til 60 prosent forhåndssalg av boliger, sier adm. direktør Arne Vinorum i NBBL Fulltegningsforsikring til Estate Nyheter.

Hans selskap tilbyr fulltegningsforsikring når utviklerne har oppnådd 30 prosent forhåndssalg, som innebærer at de tar markedsrisikoen for det resterende salget.

– De to seneste ukene har vi fått inn ordre for et halvt års omsetning, fortsetter Vinorum.

NBBL Fulltegningsforsikring har ligget på rundt 1000 forsikrede boliger i året de to siste årene, og selskapet har kapital til å forsikre langt flere enn det antallet. Vinorum anslår at de fint kan komme opp i 1500 boliger i året.

– Hva er kostnaden for å sikre seg et boligprosjekt?

– De fleste kundene får tilbud om en premie på 1 prosent av salgsverdiene. Det er beregnet ut fra 100 prosent av boligene, sier Vinorum.

Totalt har NBBL Fulltegningsforsikring tegnet forsikret boliger for over 43 milliarder kroner i de 25 årene selskapet har vært aktiv.