SMART: Skjold Stall går lenger i sin teknologiske satsing enn de fleste andre boligutviklere.
SMART: Skjold Stall går lenger i sin teknologiske satsing enn de fleste andre boligutviklere.

Monterer brukte bilbatterier i nye boliger

Heldal Eiendom var den første boligutvikleren i Norge som satte solceller på både tak og fasade. Nå går de enda et skritt lenger inn i smartløsningene.

Publisert

Dette er første gang smarte batterier basert på brukte Nissan Leaf-batterier installeres i nye boliger, skal vi tro en pressemelding.

– Mens salget av nybygg stoppet opp mange da koronatiltakene ble innført, har vi solgt fem boliger på fire uker for til sammen 36 millioner kroner. At vi våger å ta i bruk ny teknologi har vært utslagsgivende, sier Marie Therese Haukeland i Heldal Eiendom.

Selskapet hun leder er snart ferdig med å bygge boligprosjektet Skjold Stall – en gammel stall utenfor Bergen som blir 14 leiligheter og ett minihus med solcellepaneler, smarthusløsninger og batterier med intelligent styring. Den dyreste av dem er solgt med en kvadratmeterpris på 100.000 kroner. Gjennomsnittet i området er 70.000.

– Batterisystemet kan automatisk kjøpe strøm når prisene er lave, typisk om natten. Så kan man bruke den lagrede strømmen når prisene er høye. Det gir lavere strømregning og demper belastningen på strømnettet, påpeker Haukeland.

Det er selskapet Eaton som samarbeider med bilprodusenten om gjenbruk av elbil-batterier. Når de har tapt om lag 20 prosent av kapasiteten egner de seg ikke lenger til biler. Dermed blir de sendt til Eaton som gjenbruker battericellene.

Jon Helsingeng i Eaton Norge viser her batterianlegget på Bislett stadion.
Jon Helsingeng i Eaton Norge viser her batterianlegget på Bislett stadion.

– Dette er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi og smart styring av energi. At Norge elektrifiseres i rekordtempo er veldig bra, men det byr også på utfordringer for strømnettet. Vi mangler ikke strøm, men i flere områder er kapasiteten i strømnettet for lav til å ta unna rushet som oppstår når mange bruker mye strøm på samme tidspunkt, sier Jon Helsingeng i Eaton Norge.

Han mener lagringsteknologi er en bedre og mer kostnadseffektiv løsning enn å bygge ut strømnettet.

– Batterisystemet jevner ut strømforbruket og vi unngår forbrukstoppene. Teknologien kan redusere de enorme kostnadene knyttet til å bygge ut strømnettet, poengterer han.

I Norge er systemet blant annet installert på Bislett Stadion i Oslo, kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland og hos sameiet Solvang i Stavanger.

Se også på Estate Play:

Stor vekst i ombruk