Aktuelt:

SAVNER ENØK-TILTAK: Norsk Eiendoms adm. direktør Tone Tellevik Dahl mener det var en stor feil å kutte i ENØK-støtten til næringsbygg for noen år siden.

Mener regjeringens strømpakke er kortslutning

Regjeringens krisepakke innebærer at eiendomsselskapene ikke får tilgang på ENØK-midler. – Klimaet kan bli taperen, sier Norsk Eiendoms Tone Tellevik Dahl.

Publisert Sist oppdatert

Sjefen for Norsk Eiendom er kritisk til innrettingen på regjeringens tiltakspakke for bedriftene i strømkrisen.

– De aktørene som kan beslutte og investere i viktige energieffektiviseringstiltak, nemlig eiendomsselskapene, får ikke tilgang til ENØK-midler i denne omgang. Klima kan derfor bli taperen. Det er ingen tvil om at de bedriftene som kommer inn under strømstøtteordningen, trenger dette sårt, men jeg er skuffet over at man ikke benytter sjansen til å rette noen virkemidler mot bransjen som påvirker strømtilgang og energieffektivitet i landes yrkesbygg, sier Tone Tellevik Dahl.

Hun viser til at ny forskning anslår at investeringer i energieffektiviseringstiltak i Norge kan redusere strømforbruket årlig i yrkesbygg med 16 TWh. Mens vindkraft- og nettutbygging vil ta tid, så kan eiendomsbransjen levere betydelig klimakutt innen 2030.

– Enova avviklet støtteordning for energieffektivisering av bygg for noen år siden. Dagens strømkrise viser hvor feilaktig den beslutningen var. Mens regjeringens tiltakspakke nå rettes seg mot enkeltbedrifter og leietakere i yrkesbygg, så er ingen tiltak rette mot dem som investere i energieffektiviseringstiltak, og hvor leietaker får hele gevinsten. Med strømkrisen vi nå står, i bør satsingen på tiltak som gir varige effekter være vel så viktig, all den tid klimakrisen er større enn strømkrisen. Gjeninnføring av ENØK-støtte til byggeiere er et slikt tiltak. Energieffektivisering gir effekt både på kort og lang sikt. Ikke bare kan det bedre en krevende økonomisk situasjon for bedriftene i dagens bygg som får skyhøye strømregninger om dagen. Det reduserer trykket i kraftnettet og til slutt, det bidrar også til helt nødvendige klimakutt. Regjerningen bør ikke la denne Kindereggmuligheten gå fra seg, fortsetter Tellevik Dahl.

Powered by Labrador CMS