BYDEL: Selvaag og Jotne Eiendom vil bygge en ny bydel rundt den gamle dokka.
BYDEL: Selvaag og Jotne Eiendom vil bygge en ny bydel rundt den gamle dokka.

Markedet i Plankebyen vokser kraftig

Mye har skjedd på boligfronten de seneste årene, men det blir likevel småtteri mot alt som venter.

Publisert Sist oppdatert

Fredrikstad har opplevd solid vekst og utvikling i flere år. Men selv om flere boligprosjekter er bygd allerede står flere større prosjekter står i kø for å bli realisert. På tomta etter Fredrikstad Mekaniske Verksted for eksempel er det lokale selskapet Værste godt i gang med å vekke en død sentrumsbydel til livet med 3.000 boliger, mye næring, skole og idrettsanlegg.

Rundt dokka på den ca 150 mål store nabotomta er eier Jotne Eiendom og Selvaag Bolig enige om å bygge over 2.260 nye leiligheter. 18. juni vedtok et enstemmig bystyre forslaget til planprogram for utarbeidelse av detaljregulering for Dokka Sør. Dette blir den første delen som utvikles og skal inneholde 600 leiligheter à 90 kvadratmeter. I tillegg blir det næring, kontorer, hotell og kultur i skjønn forening med blant annet småbåthavn, brygger og byrom.

LES OGSÅ: Endelig klart for Vinklgården

Totalt blir utbyggingsvolumet 240.000 kvadratmeter, og Selvaag har varslet salgsstart neste år.

Et par kilometer utenfor sentrum bygger de lokale utviklerne i Arca Nova den nye bydelen Verksbyen. Målet deres er 1.500 boliger på den 425 mål store eiendommen, og det som skiller dem fra mange andre aktører er den aktive satsingen på Future Living-konseptet. Det har hittil ført til svært god respons i markedet. Salgsansvarig Thomas Hansen har tro på både eget prosjekt og ikke minst Fredriksstad som bosted.

Milliarder

- Til nå har for det meste vært lokale utbyggere som har utviklet byen, men nå er det virkelig store på vei inn. Med alle disse utbyggerne kommer det til å bli investere flere titalls milliarder kroner i Fredrikstad. Alt dette er positive synergier som driver boligprisene opp, påpeker han.

OBOS har også etablert seg i byen og er i gang med å selge og bygge over 500 boliger. Tilbake i 2014 bladde eiendomsinvestoren Cao Kan i Nordic Group Holding i Bergen opp 130 millioner kroner for byens gamle sykehus og planlegger 1.000 leiligheter der.

LES OGSÅ: Ga opp prosjektet til 250 mill

- Et annet prosjekt, som kanskje er noe uvanlig, er at kommunen har startet et utbyggingsselskap. De planlegger flere boligprosjekter, men det største og mest konkrete er rundt 400 boliger sammen med en annen lokal utvikler på Trossvikstranda i Fredrikstad, forteller Thomas Hansen.

Han er sikker på at Fredrikstads beliggenhet og boligmarked er med på å gjøre byen interessant for flere enn lokalregionens innbyggere.

- For barnefamilier er det mange rimelige eneboliger å kjøpe som oppussingsprosjekter hvor de får mye boltreplass og hage. Eldre par som selger eneboligen sin i Oslo-området kan for sin salgssum kjøpe en toppleilighet her i byen, påpeker han.

Korona spiller ingen rolle

Mange såkalte eksperter har fått seg en på nesa denne våren etter at de svartmalte koronasituasjonens innvirkning på boligprisene. Fredrikstad/Sarpsborg-regionen ligger i toppen av prisutviklingen på Østlandet. Krogsveens prisutvikling for Fredrikstad viser en vekst på 2,1 prosent i forrige kvartal og 4,4 prosent det seneste året. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris ligger nå på snaut 35.000 kroner, det er 10.000 mer enn i tredje kvartal 2015.

LES OGSÅ: Bygger boliger for en halv milliard kroner

Eiendomsmegler1 i Fredrikstad meldte i mai om økte boligpriser og jevn pågang i boligmarkedet i år.

- Veksten var god i første kvartal, og peker seg ytterligere ut når man ser på utviklingen de siste tolv månedene. Plankebyen har faktisk den tredje beste boligprisveksten i landet det siste året, sa daglig leder Caroline Skjerden Meyer da.

Fredrikstad seiler ifølge Skjerden Meyer opp som et av de mest pulserende boligområdene i Norge.

- På landsbasis er det kun Nesodden og Lindesnes som har en brattere prisvekst, med henholdsvis 8 prosent og 6,7 prosent. Selv om Fredrikstad er den store boligvinneren i Østfold, kan også nabobyene skilte med positive tall det seneste året. Øverst på lista er Halden og Sarpsborg, som begge har over to prosent prisvekst, påpekte hun.