BYGGESTART MOT SLUTTEN AV ÅRET: Trysil Alpine Logde.
BYGGESTART MOT SLUTTEN AV ÅRET: Trysil Alpine Logde.

Legger 900 mill på bordet i første byggetrinn

Når hele herligheten står ferdig om ti år, er det med 450 rom og 2000 sengeplasser. Største hotellet i bygda, med andre ord.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er avhengige av et visst forhåndssalg som skal bære finansieringen, men vi håper på byggestart mot slutten av året. Selve byggingen tar drøyt to år, sier daglig leder Bjarne Sletten i Trysilfjell Apartement Eiendom. De legger ut første byggetrinn av Trysil Alpine Logde for salg 16. mars.

Dette skal bygges i fem bygninger over en stor parkeringskjeller ved siden av eksisterende Trysilfjell Apartement hotell.

– Første byggetrinn på 34.800 kvadratmeter er to bygg med 150 leiligheter, restaurant, svømmebasseng og spa, treningsrom og servicerom for preparering av ski. Går alt etter planen hopper vi suksessivt over på de andre byggetrinnene som får en lavere byggehøyde enn det første. Vi ser alt dette i et tiårsperspektiv, påpeker han.

Å bygge det 35.000 kvadratmeter store Radisson Blu Resort rett borti veien kostet rundt 350 millioner kroner i sin tid, prislappen for Slettens første byggetrinn havner trolig på 900 millioner kroner.

– Hva blir den endelige prislappen?

– Nei, det tør jeg ikke å tenke på, faktisk har vi ikke en gang tegnet byggene. Men det blir ganske stort, sier han beskjedent om det som ligger an til å bli det største hotellanlegget i bygda.

LES OGSÅ: Bygger ferieboliger for 350 millioner kroner

Made in USADet er trysilfamiliene Sletten og Sørhuus som står bak, og med på laget har de arkitektkontoret 359Design i Denver, Colorado. Inspirasjonen er hentet fra skistedene i Aspen, Beaver Creek og Chamonix.

– Hittil har vi drevet på i to år for å få prosjektet best mulig. Det er greit å få gjort det første trinnet med riktige kvaliteter og servicetilbud, slik at alt det ligger klart til resten. I de tenker vi forresten på å komplettere anlegget med andre tilbud, sier Sletten.

Alle byggetrinnene med unntak av det aller siste skal gjennomføres uten å røre eksisterende hotell.

– Fordi vi har to eiendommer på henholdsvis 20 og 9 mål der kan vi gjøre det på denne måten. Men det siste byggetrinnet blir bygd etter vi har revet Trysilfjell Apartement hotell fra 1986. Jeg spøker med at om ti år har vi flere sengeplasser her enn de 1.700 innbyggerne i Trysil sentrum, men jeg er selvsagt spent på responsen i markedet, sier han.

110 NYE LEILIGHETER: The Lodge Trysil.
110 NYE LEILIGHETER: The Lodge Trysil.

Flere innbyggereEtter mange år med nedgang har innbyggertallet i Trysil begynt å vokse. Selv med fødselsunderskudd har kommunen fått et tresifret antall nye innbyggere og 180 nye arbeidsplasser siden 2015. Det gleder Sletten, og han håper dette fortsetter med den solide satsingen i turistnæringen fremover.

– Så langt har vi bare hørt positive omtaler, og politikerne som ser for seg nye arbeidsplasser og ytterligere bosetting er fornøyd. Jeg vet dessuten at Skistar (eierne av Trysilfjellet skisenter, red. anm.) også har planer om å utvide for å gjøre mer plass i heisene og bakkene. Dette lover godt for videre vekst, påpeker tryslingen.

Han forteller også om et stadig større behov for overnattingsmuligheter. For det er langt fra bare nordmenn som vil til fjells.

– Trysil vokser på turistmarkedet og blir mer og mer populært. Våre senger blir veldig fort utleid og det er førstemann til mølla, faktisk hadde vi 98,6 prosent belegg i februar. Det er i praksis fullt hotell og sier noe om overnattingsbehovet her. De andre aktørene er også fornøyd, sier han.

Særlig det internasjonale markedet vet å kjenne sin besøkelsestid, og bestiller ferien sin i Trysil tidligere og tidligere.

– Nordmenn venter gjerne til snøen har falt før de bestiller vinterferie, og må virkelig jobbe for å få plass. Danskene derimot bestiller neste års rom ved avreise, det er en klar trend. Svenskene er også tidlig ute. Etterhvert er det også mye mer enn bare skiferie som trekker internasjonale gjester. Britene for eksempel bruker tilbud som kanefart, hundesledetur, stjernevandring om kvelden, og de er glade i lokal mattradisjon. Da får vi fart i lokalmiljøet og småbedriftene her også, og det er bra, sier Sletten.

LES OGSÅ: Finansierte hytteprosjekt gjennom crowdfunding

NYTT LEILIGHETSPROSJEKT: Trysiltunet.
NYTT LEILIGHETSPROSJEKT: Trysiltunet.

Ikke aleneSletten & Co er imidlertid ikke de eneste som satser nytt i bygda. The Lodge Trysil investerer en kvart milliard i 110 leiligheter. Det første byggetrinnet med 54 leiligheter er utsolgt og har innflytting til påske, og i februar gikk salgsstarten på resten.

Og det lokale selskapet Trysil Turistsenter Eiendom kjøpte Trysiltunet i 2016. De har utviklet et leilighetsprosjekt ca. 75 leiligheter som er til salgs nå, og har muligheter for handel og restauranter.