HÅRREISENDE: Byantikvaren, her representert ved Janne Wilberg, har ifølge Gaute Brochmann en hårreisende innstilling til forslaget for Oslo Spektrum.
HÅRREISENDE: Byantikvaren, her representert ved Janne Wilberg, har ifølge Gaute Brochmann en hårreisende innstilling til forslaget for Oslo Spektrum.

Langer ut mot Byantikvaren

– Akkurat nå er Byantikvaren farligere enn Olav Thon for utviklingen av Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det er den knallharde dommen arkitekt Gaute Brochmann feller over Byantikvaren i en artikkel i Morgenbladet. Brochmann skriver om arkitektur og byutvikling i Morgenbladet og har tatt for seg planforslagene for utvidelse av Oslo Spektrum og Gunerius.

Olav Thon har tidligere lansert et prosjekt for Gunerius-kvartalet, hvor mye skulle rives til fordel for et nybygg på 100 000 kvadratmeter. Brochmann skriver at ingen syntes dette var en særlig sympatisk idé, men at det var få som hadde tro på oppropene for å bevare Gunerius. Men så snudde Thon plutselig og foreslo å nedskalere bygningsmassen og bevare store deler av bygningsmassen, og utvikle det Morgenbladet-skribenten omtaler som «en menneskevennlig tilnærming til livet på gateplan».

Les også: Slik er de nye planene for Gunerius

Gaute Brochmann mener Olav Thons snuoperasjon viser at han er en person med en «utmerket trendsensitivitet og en helt sjelden fingerspissfølelse for hva slags framferd som oppleves akseptabel». Thon har dermed fanget tidsånden med utvikling av eksisterende bygninger fremfor rivning som gjelder i eiendomsbransjen.

Samtidig har Byantikvaren gått mot Norges Varemesses planer for å bygge ut Oslo Spektrum. Ifølge Brochmann skriker området rundt Spektrum etter oppgradering og han mener forslaget vil løse dette uten å rive det eksisterende bygget. Men Brochmann mener Byantikvaren har en hårreisende innstilling til forslaget. «I utgangspunktet mener vi at bygningen er ferdig bygget, at det er lite rom for endring og vi stiller oss kritisk spørrende til at dette er en byggetomt», skriver Byantikvaren i sin uttalelse.

Les også: Spektrum gir ikke opp tårn på 27 etasjer

Brochmann mener at «når Byantikvaren ikke ser verdien av dette, slik vi har sett i flere andre forslag til god utvikling av byområder i Oslo den siste tiden, må man faktisk spørre seg om Byantikvaren akkurat nå er en større fare for Oslo enn Olav Thon er», avslutter han i kommentaren i Morgenbladet.