20 MÅL: Ankerhagen er en av få store tomter i byen.
20 MÅL: Ankerhagen er en av få store tomter i byen.

Kommunen søker profesjonell hjelp til å utvikle kremtomta

Den snaut 20 mål store tomta litt utenfor sentrum skal inneholde minst 200 boliger. Nå vil kommunen ha de store utviklerne på banen.

Publisert

Hamar kommune skal selge Ankerhagen som ligger et par kilometer nord for byens togstasjon. Med på lasset ligger en rekke krav, blant annet at vinnerforslaget fra arkitektkonkurransen i fjor skal realiseres.

Kommunen krever også at boligene blir tilpasset et mangfold av beboere, husholdningsstørrelser og med ulik kulturell og økonomisk bakgrunn. I tillegg skal det bygges:

* 16 omsorgsboliger som skal kjøpes av kommunen.

* 10 leiligheter for førstegangsetablerere.

* 4 fireroms familieleiligheter øremerket utvalgte mottakere av startlån fra Husbanken.

LES OGSÅ: Erstatter signalbygget i sentrum

Dessuten vil kommunen ha igjen 45 millioner kroner for påløpte kostnader, samt noe fortjeneste. Resten av boligene kan selges i det ordinære boligmarkedet.

- Vi har en del interessenter etter det ble kjent at tomta skulle selges. Regionen vår er preget av noen få større aktører, men vi håper en såpass stor tomt er så interessant at den kan tiltrekke seg de store og spennende utviklerne med tyngdepunkt i Oslo, sier kommunens prosjektleder og eiendomsutvikler Nils Solbraa.

Selv om det skal bygges boliger er ikke den tidligere skoletomta ferdig regulert, den jobben får ny eier ansvaret for å fullføre. Men Solbraa understreker at kommunen er utålmodige og vil ha fortgang i saken.

LES OGSÅ: Kan bli tvunget til å vrake 460 leiligheter

- Vi vil at utbyggingen skal starte så fort som mulig. Budfristen er satt til 15. oktober og da ser vi for oss at avtalen er landet før jul. Deretter skal regulering og igangsettingstillatelse foreligge innen to år, påpeker han.

Årsaken til kravet er todelt. For det første vil ikke kommunen at en stor utbygger kjøper tomta og legger den på is med tanke på utvikling og mer fortjeneste mye senere.

- Dessuten er det veldig behov for både nye innbyggere og boliger i Hamar. Ankerhagen må selvsagt bli utviklet i et naturlig tempo, men vi la inn denne føringen for å holde trykket oppe, poengterer han.

- Hvorfor utvikler ikke Hamar hele tomta selv?

LES OGSÅ: Bygger ny næringspark til 100 mill

- Kommunen skal ikke drive med denne typen boligbygging, svarer Solbraa.

Hvor mye kommunen kan få for tomta har han ingen formening om ennå, men han tipper det blir over 50 millioner kroner. Uansett har Solbraa tro på prosjektet som blir en relativ sentral og ny bydel.

- Hamar er i veldig vekst og vi ser flere som flytter hit fra Oslo-området. Med gode kommunikasjonstilbud er det fullt mulig å bo her og jobbe i hovedstaden, og man får småbylivet på kjøpet. Jeg vil også tro mange skientusiaster kan tenke seg å bo i et snøsikkert område som dette, poengterer han.

LES OGSÅ: Grønt lys for signalbyggene

Fagansvarlig Stine Enger Strand i DNB Eiendom kjenner ikke forutsetningene i denne prosessen og vil derfor ikke tippe hva salgssummen blir, men sier på generell basis at denne tomta er blant de bedre i byen.

- Nye boligprosjekter her i byen selges for rundt 63.000 kroner meteren. Ankerhagen er ei veldig fin tomt som kommunen har flagget en stund, og naturlig nok har bransjen snakket en del om den. Utfordringen i Hamar er å finne tomter til større boligprosjekter så med mindre man bygger om eksisterende bygg, har vi begrenset med areal. En god boligmiks i Ankerhagen vil treffe mange kjøpegrupper, sier hun.