LANDSBY: Slik kan det bli når Urban Village står ferdig.
LANDSBY: Slik kan det bli når Urban Village står ferdig.

Klart for Furuset Urban Village

Obos ser for seg en liten landsby med rimelige boliger.

Publisert

Urban Village på Furuset i Oslo øst skal ifølge en pressemelding bli et bærekraftig boligprosjekt som peker ut en ny retning for hvordan folk velger å bo. Det blir en liten landsby hvor det er lett å bli kjent med naboene, der det er rimelige boliger og hvor bærekraft og kollektive løsninger blir selve navet i bomiljøet.

– Potensielle beboere har fått gi innspill til hvordan de helst vil bo og hvordan de ønsker å dele fellesarealer med andre. Naboer har kommet med ønsker for hvordan boligene kan spille på lag med nabolag og eksisterende bebyggelse rundt, sier konserndirektør Arne Baumann i Obos.

Økt livskvalitet og fellesskap

Furuset Urban Village har som mål å utvikle et borettslag som fremmer livskvalitet og motvirker ensomhet. Prosjektet skal visstnok være designet for møter mellom mennesker og sosialt fellesskap som forskning viser kan gi økt tilhørighet og fordeler som økt levealder.

Obos påpeker at miljøkravene er løst gjennom ambisiøse svar på energi og materialbruk. De skal kle tak og fasader med solcellepaneler og konstruksjoner med mest mulig trevirke og gjenbruksmateriale. Byggene blir selvforsynte med strøm og varmen kommer fra fjernvarme med energibrønner. Prosjektet har ingen private parkeringsplasser og bygget får nært nullutslipp.

Hagen og veksthuset har plass for dyrking og blir et sted å treffe naboene. Felles vaskestue med kjøkken blir det sosiale treffpunktet i hvert hus. Nærmiljøhuset og amfitorget mot bygata tilhører borettslaget, men kan deles med alle i nabolaget.

For alle

– Her kan det bo alle slags mennesker som ønsker mer fellesskap enn i vanlige boligprosjekter. Du kan velge å bo i en helt vanlig leilighet eller i bofellesskap og alle vil ha tilgang til fellesrommene, utdyper Baumann.

Totalt vil det bli ca. 70 leiligheter med fellesarealer fordelt på tre blokker. Obos har over testet nye løsninger i sin Living Lab på Vollebekk i Oslo. Erfaringer og løsninger derfra er brukt i planleggingen av Urban Village . Det blir mulig å kjøpe bolig med boligkjøpsmodellene Obos deleie og Bostart, noe som gir en rimeligere inngangsbillett til boligmarkedet.

Oslo bystyre vedtok nylig salg av tomta til Obos slik at prosjektet kan realiseres. Byggestart er planlagt i 2023.

Powered by Labrador CMS