Utvikling:

SKEPSIS: Flere politikere har uttrykt skepsis til planene for Haavard Martinsens vei 5.
SKEPSIS: Flere politikere har uttrykt skepsis til planene for Haavard Martinsens vei 5.

Islam Net har sendt søknad om omstridt religiøst senter

Islam Net betalte ca. 60 millioner kroner for eiendommen i Groruddalen. Nå vil de bygge et aktivitetssenter for religionsutøvelse.

Publisert

I mars ble det kjent at Islam Net hadde kjøpt næringseiendommen Haavard Martinsens vei 5 i Groruddalen av Rune Borknes. Planen er å etablere et muslimsk aktivitetssenter på eiendommen.

Flere politikere har uttrykt skepsis til planene, deriblant Jon Engen-Helgheim (Frp). Han frykter at senteret vil føre til at barn og unge ikke blir integrert i det norske samfunnet. Engen-Helgheim fremmet et forslag i Stortinget som skulle stoppe planene, men dette ble nedstemt.

Skisse av den planlagte bebyggelsen.
Skisse av den planlagte bebyggelsen.

Lederen av Islam Net, Fahad Qureshi, har tidligere tatt til orde for dødsstraff og steining som straffemetoder. På en konferanse i 2013 uttalte han følgende: «Hvor mange er enige i at straffene, slik de er beskrevet i Koranen og sunna – uansett om det er døden eller steining for utroskap– hvis det kommer fra Allah og hans sendebud, at det er den best tenkelige straffen for mennesker? Det burde gjelde over hele verden.»

I programmet «Helene sjekker ut» på NRK sa Fahad Qureshi at han angret på at han sa dette.

– Det var ikke noe som var planlagt. Det skjedde veldig spontant. Jeg burde ikke ha sagt det jeg sa. Jeg har gått vekk fra mange synspunkter som jeg tidligere stod inne for, sa han i intervjuet med NRK.

På NRKs spørsmål «Hva mener du da?» svarte han følgende: «Om det er snakk om dødsstraff for homofili, blasfemi eller frafall, så mener jeg i dag at det ikke behøver å være noen som helst dødsstraff for dette verken i Norge eller i utlandet.»

Nå har Atp Arkitekter, på vegne av Iman Aktivitetssenter, bestilt planforhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for eiendommen, hvor det har vært skytesenter i tillegg til selskapslokale.

I henvendelsen oppgir arkitektselskapet at ønsket formål er aktivitetssenter / forsamlingssal /sted for religionsutøvelse. Eksisterende bygningsmasse utvides/ bygges om.

Eiendommen er i dag regulert til industri. Det er gitt dispensasjon fra industriformål i 2012 til blant annet forsamlingssal. Blant temaene som Atp Arkitekter ønsker å drøfte med PBE, er om det foreslått prosjektet må detaljreguleres eller om de kan gå rett på byggesak.

Powered by Labrador CMS