Bolig:

POPULÆRT: Siden i våres er det solgt svært mange hytter i Norgem inkludert slike som dette til under en million kroner.

Hyttemarkedet står i full blomst

Over hele Norge selges det hytter som aldri før.

Publisert Sist oppdatert

– Norge går så det suser, folk har jobb og renta er lav. Slike faktorer gir tro på fremtiden, men det er viktig å ikke være naiv.

Dette sa Tone Cecilie Krange til Estate Nyheter måneden før korona stengte landet. Hun er segmentsjef for hytter i DNB Eiendom og sa dette fordi det var solid interesse for å kjøpe hytter.

I dag er hun litt overrasket over at interessen og etterspørselen ikke bare er svært bra men har økt voldsomt.

- Vi har sett 20-25 prosent volumvekst på bruktsalg i sommer, og kan si at markedet er det samme på flere av punktene fra den gangen. Folks kjøpekraft og vilje er over all forventning, sier hun.

LES OGSÅ: All time hign i sommermånedene

Den eneste perioden med nedgang var da noen hyttekommuner stengte døra, da fikk ikke meglerne hverken vist eller befart hytter. Siden har det bare gått en vei.

- Og det gjelder hele Norge og alle våre meglere. At Spania og andre land ble stengt nok en gang har betydd mye og ikke minst at stadig flere land blir rødlistet. Vi tror mange av de 75.000 nordmennene som ifølge Prognosesenteret hadde lyst til å kjøpe feriehus i utlandet nå satser på Norge i stedet, både de som skal ha hytte for første gang og de som kjøper sin andre, påpeker hun.

Krange forteller at alle hyttesegmenter opplever vekst, og at meglerne som vanligvis rigger fjellhytter for salg 14 dager før høstferien har fått beskjed om å kjøre på.

- Vanligvis er fjellhyttemarkedet rolig i juli før det tar seg opp i august og september. I sommer har det gått jevnt bra hele tiden - flere hyttemeglere hos oss opplevde all time high i juli. Og folk bruker hyttene sine mye, mange steder er de der fremdeles, sier hun.

LES OGSÅ: Spar ut millioner for å sikre seg kremtomter

Segmentsjefen vil ikke begi seg inn på hvilke prisnivåer som har økt mest, men bekrefter at de fleste solgte hytter har hatt prisøkning uten at det er klondykestemning.

- Snittprisen ligger på halvannen til to millioner kroner, og det er de det er flest av. Nesten alle typer har hatt god tracking til nå og før sommeren solgte vi ut alt vi hadde inkludert de mer grisgrendte beliggenhetene. Det store pressområdet er naturligvis her på Østlandet og i fjellet, men til og med innlandshyttene til en million ble plutselig populære i sommer. Slike tar det vanligvis 200 dager å få solgt, poengterer hun.

Korona er selvsagt årsaken til salgsøkningen, godt kombinert med mange ukers hjemmekontor for en stor del av befolkningen.

- Jeg tror folk er lei av å sitte med pcen sin på kjøkkenet nå, de vil ha et pusterom fra isolasjonen. Mange har nok også brukt hytta som arbeidssted og kommer til å fortsette med det fremover, sier Krange.

- Kommer mange til å dumpe hyttene sine så fort smitesituasjonen er tilbake til normalen?

- Nei, det blir ikke noe massesalg som med de som bråkjøpte båter og bobiler og plutselig oppdager at de må betale for vinteropplag og andre ting. Hytte er en langsiktig investering, og vi ser dessuten stor økning i både i interesse for og salg i tomteprosjektene våre også. Det kan virke som nordmenn ikke frykter nedgang i arbeidsmarkedet og andre ringvirkninger som flere andre land sliter med. Vi er en gjeng optimister, legger hun til.

LES OGSÅ: Har vært 20 år med massiv byutvikling, og mer skal det bli

Krange tror også den voksende hyttetrenden er noe som har kommet for å bli.

- Hytta har blitt det andre hjemmet til mange nordmenn. Dessuten er den største kjøpegruppen voksne mennesker som nok er litt mer bekymret for å reise utenlands enn mange unge. Vi føler at akkurat det kan få en langsiktig effekt, men siden folk heller ikke vil sitte hjemme blir det hyttekjøp for mange. Og selv om fjellhytteeiere nå drømmer om en skikkelig snørik vinter, ser vi fortsatt god aktivitet ved sjøen. Så lenge du har vann og varme går det fint an å bruke den om vinteren, det gelder bare å tenke litt alternativt, understreker hun.

Powered by Labrador CMS