Aktuelt:

PIANOFABRIKK: En gang i tiden ble det produsert pianoer der Hotel Continental står i dag.

Det var da de produserte pianoer i Stortingsgata

I dag er det bare bilder som viser oss hva som lå der Hotel Continental står i dag.

Publisert

Karl Hals fra Sørum på Romerike kom med familien til Christiania i 1828 der faren jobbet som tollinspektør. Selv ville han helst blitt musiker, men etter at faren måtte ta avskjed 1840 besluttet Karl og broren Petter å gå i snekkerlære.

Det skal ha vakt stor oppsikt i hovedstaden at to embetsmannssønner valgte håndverkerutdannelse, men målet deres var imidlertid å utdanne seg som pianofabrikanter.

Etter avlagt svenneprøve i 1842 reiste Karl til København og senere til Hamburg der han gikk i lære hos anerkjente klaverbyggere. 1846 returnerte han til Christiania og ble ansatt som reparatør ved J. W. Cappelens Pianolager. Året etter etablerte Karl seg som pianomaker sammen med en snekkersvenn. I 1848 kom broren Petter hjem fra utdannelse i København og Paris. Sammen dannet de firmaet Brødrene Hals i Akersgata 65.

Stor produksjon

Ni år senere kjøpte de ei tomt i datidens Drammensveien, en adresse som i 1864 ble omgjort til Stortingsgaten 24/26. Fabrikken hadde 36 mann i arbeid allerede i 1866 og 100 ansatte 1890. I 1918 hadde brødrene levert 24.000 pianoer og flygler, og produserte blant annet det første oppreiste pianoet i Norge.

Brødrene Hals utvidet stadig sine aktiviteter, blant annet drev de også musikkhandel, musikkforlag og konsertbyrå. I 1880 åpnet de egen konsertsal i tilknytning til fabrikken. Lokalet rommet 550 tilhørere og fikk stor betydning for hovedstadens konsertliv. Chat Noir holdt til i denne bygningen fra 1919 til 1927, deretter drev Agnes Mowinckel sitt forsøksteater Balkongen i ett år.

Hotel Continental

I en bakgård hadde Kringkastingsselskapet, deretter NRK, studio og kontrollrom fra 1925. Bygningen ble revet i 1930 for å gjøre plass til Hotel Continentals nye fløy. Hotel Continental og Theatercaféen startet i 1900, like etter at Nationaltheatret åpnet, og utvidet i 1932 og 1961.

Pianovirksomheten spilte en stor rolle både i norsk håndverks- og norsk musikklivs historie. Hals var levende interessert i utviklingen av landets håndverk og industri og hadde mange offentlige tillitsverv. I årene 1889 til 1891 satt han på Stortinget.Brødrene Hals drev også musikkhandel, musikkforlag og konsertbyrå.

Kilder: Lokalhistoriewiki, Wikipedia, Norsk Biografisk Leksikon, Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS