SYV BYGGETRINN: Boligene er fordelt på syv byggetrinn, som alle har forskjellige identiteter.
SYV BYGGETRINN: Boligene er fordelt på syv byggetrinn, som alle har forskjellige identiteter.

Har rundet 400 solgte boliger i gigantprosjekt

Skanska skal totalt bygge 630 boliger over og ved Ensjø T-banestasjon. Fortsetter salget som nå, vil prosjektet være ferdigstilt i 2024.

Publisert Sist oppdatert

I 2004 ble planprogrammet for Ensjø vedtatt. Det la opp til at området, som ligger tre T-banestopp fra Jernbanetorget, kan utvikles til en ny «bydel» i Oslo med opptil 7 000 nye boliger.

– Vi vurderer Ensjøområdet som et svært viktig område for byutvikling. Bakgrunnen for dette er områdets sentrale beliggenhet samt den lave arealutnyttelsen området har i dag, uttalte Plan- og bygningsetaten

Kjøpte seg opp

I 2007 ble også reguleringsplanen for kjerneområdet Ensjø vedtatt. Skanska hadde da eiendommer på Ensjø med potensial for ca. 500 leiligheter, men har senere kjøpt ytterligere eiendommer. I 2011 kjøpte Skanska Skedsmogata 24 for 45 millioner kroner. I 2016 fulgte kjøpet av Ensjøveien 19 og 21 av Oslo kommune for 120 millioner kroner. Året etter kjøpte selskapet Skedsmogata 25 av Consolidator for over 150 millioner. Eieren, Karl Jakob Hornseth, ønsket å beholde eiendommen, men følte seg presset av kommunen til å selge.

Totalt skal Skanska bygge ca. 630 leiligheter over og ved Ensjø T-banestasjon. Av disse kommer 161 enheter i Tigergården (Skedsmogata 24), mens Skedsmogata 25 ikke er ferdig regulert ennå.

Boligene er fordelt på syv byggetrinn, som alle har forskjellige identiteter. Ensjø Torg består av familieleiligheter, store og små leiligheter, townhouse og fabrikkleiligheter. Til sammen skaper de 630 boligene en helhet og et eget lite samfunn på Ensjø.

Les også: Har planer for 1500 boliger

Fantastisk salgsstart

Skanska har nå kommet opp i 400 solgte boliger på Ensjø Torg.

– Vi hadde en  fantastisk salgsstart på de to første byggetrinnene i 2016, og vi var utsolgt ved ferdigstillelse med siste overlevering nå i november, sier prosjektdirektør Helge Hogstad i Skanska Eiendomsutvikling.

Les også: Økt interesse for miljøsertifiserte boliger

Ensjø har lenge manglet et ordentlig sentrum, og Hogstad har inntrykk av at Skanskas utbygging har vært ønsket velkommen av så vel offentlige myndigheter som andre utbyggere og beboere i området.

Salget på vårt eget prosjekt taler vel for seg selv. Nå som Bymiljøetaten også har ferdigstilt torget med ny bro over T-banestasjonen, har området virkelig fått seg et positivt løft. Det er også veldig fint å se at boligkundene våre ser verdien av en miljøvennlig bolig. Tigergården, vårt siste tilskudd på Ensjø Torg er Skanskas andre BREEAM-sertifiserte boligprosjekt, og har solgt veldig bra, sier han.

Utadrettet virksomhet

Det er kun næring i de to nederste etasjene i første byggetrinn. Dette trinnet ligger inntil torget og langs Ensjøveien. Arealene utgjør ca. 2 200 kvadratmeter.

I første etasje er det variert utadrettet virksomhet med dagligvareforretningen SPAR og Åpent bakeri, samt blomsterbutikk, eiendomsmegler og apotek.

Les også: Solgte 35 prosent første kvelden

Dette er funksjoner som skaper aktivitet på bakkeplan og gir en kvalitet til beboerne i området. Andre etasje er mest egnet til kontor, sier Hogstad.

Hele prosjektet er planlagt ferdigstilt i løpet av 2024, men det forutsetter at «det stabile markedet vi nå har vedvarer».

Høyhus på 17 etasjer

På toppen av Ensjø T-banestasjon har Skanska bygget et høyhus på 16 etasjer med to felles takterrasser; en i 17. etasje samt en takterrasse i 8. etasje. Høyhuset består av 87 leiligheter.

Her bor du sentralt, tar du heisen ned befinner du deg nærmest på t-banesporet. Herfra tar du deg fra øst til vest på syv minutter, og Jernbanetorget er bare fire minutter unna. Det går 4 linjer til Ensjø, linje 1-4. Vålerenga og trendy Tøyen rett ved. Noen av byens vakreste parkområder er innenfor gåavstand fra Ensjø Torg, både Tøyenparken, Kampen Park og frodige Botanisk Hage, heter det på hjemmesiden til Ensjø Torg.

Flere prosjekter på Ensjø

Ensjø Torg er ikke det eneste prosjektet til Skanska på Ensjø. I 2008 inngikk Skanska Bolig en avtale med Ferd Eiendom AS om å utvikle Tiedemannseiendommen (Tidligere Tiedemanns Tobaksfabrik) i et felles utbyggingsselskap, hvor Skanska Bolig og Ferd Eiendom eier 50 prosent hver.

Boligutviklingen på denne eiendommen omfattet ca. 700 boliger.