PRESSEN: De to gamle bygårdene totalrehabilitert og klar til å huse elleve presseorganisasjoner.
PRESSEN: De to gamle bygårdene totalrehabilitert og klar til å huse elleve presseorganisasjoner.

Har brukt over 150 mill på Pressens Hus

Aspelin Ramm Eiendom er ferdig med sitt nyeste rehabiliteringsprosjekt og gitt to gamle bygårder nytt liv.

Publisert

Prosjektet har pågått i over fire år, og de to verneverdige bygårdene fra 1800-tallet i Skippergata 24 ble valgt ved inngangen til 2019. Siden er de blitt slått sammen og modernisert mens den opprinnelige karakteren er bevart.

Gammel teglstruktur, bjelker og søyler er beholdt og det som før var en bakgård er blitt et lyst atrium. Resultatet er et kontorbygg tilpasset 2021, og de elleve presseorganisasjonene som skal leie kontorer der har nå noen uker på å flytte inn med tanke på åpningen i juni.

- På gateplan blir det restaurant som er åpen for publikum og som vil fungere som personalrestaurant for leietakerne i bygget, sier markedsdirektør Mona Aarebrot i Aspelin Ramm Eiendom.

Arkitektkontorene Atelier Oslo og Kima arkitektur har hatt ansvaret for prosjekteringen av Pressens Hus. De sto også bak Sentralen noen hundre meter unna. De har spesialisert seg på å transformere gamle bygg og hvordan tilrettelegge for ny bruk.

Prosjektet til ca. 150 millioner kroner før moms måler totalt 4.670 kvadratmeter, og rehabiliteringen gikk helt etter planen.

- Men dette er to eldre bygg og da dukker det alltid opp noe uforutsett. Nært samarbeid med byantikvaren, arkitekter og entreprenør har medført gode løsninger underveis. Byggingen har foregått under pandemien og også denne byggeplassen har vært skadeildene. Smittetilfeller og forsinkelse i leveranser er utfordringer generelt på byggeplasser for tiden, påpeker hun.

De to bevarte bygårdene skal huse rundt 220 ansatte, i tillegg til å være arena for ymse arrangementer. Her blir det blant annet bscener, podkast-studio, møterom, kurslokaler, steramingmuligheter og også noen drop-in kontorplasser.

Aspelin Ramm har lang erfaring med å rehabilitere eldre bygg, ikke minst Sommerro-kvartalet vest i Oslo sentrum som skal bli blant annet hotell, boliger og restauranter.

- Også der jobber vi tett med byantikvar. Slike prosjekter er utrolig inspirerende, dette liker vi, sier Aarebrot.