FØRSTE TRINN: TikTok trenger mye datalagringsplass. Og det får de i Innlandet.

TikTok har fått sin første av tre bygninger

Green Mountain har nå overlevert den første datasenterbygningen i Heggvin Næringspark til giganten.

Publisert Sist oppdatert

Dette betyr at den gigantiske some-aktøren kan begynne å installere, og teste servere og utstyr. Arbeidet kommer til å ta flere måneder, slik at datasenteret forventes å gå i drift våren 2024, ifølge en pressemelding.

Den omstridte tjenesten TikTok trenger enorm lagringskapasitet, og dermed et ekstremt strømbehov. 

Bygget er det første av tre som er planlagt levert til Tiktok i løpet av de kommende månedene. Når anlegget står ferdig vil det være Europas største datasenter som driftes av fornybar energi. For TikTok er dette datasenteret en viktig brikke i deres Project Clover om datasikkerhet, ifølge meldingen.

– Vi er glade for å kunne overlevere nøkkelen til TikTok. Dette er en viktig milepæl for oss. Nå skal de utføre sitt arbeid i den første bygningen mens byggearbeidet fortsetter på de to gjenværende, sier administrerende direktør Svein Atle Hagaseth i Green Mountain.

Selskapet er 100 prosent eid av israelske Azrieli group som i 2021 kjøpte alle aksjene i Green Mountain for 7,6 milliarder kroner av Smedvig.

Ser effekter

– Dette er det desidert største næringsprosjektet vi har hatt i kommunen. Nye arbeidsplasser og flere lokale forretningsmuligheter er blant effektene vi opplever i regionen. Det er gledelig at prosjektet har god fremgang og jeg ser frem til enda flere muligheter i årene som kommer, sier Hamars ordfører Vigdis Stensby som var på plass sammen med sin kollega fra Løten da bygget ble overlevert kineserne.

Datasenteret til Tik Tok kommer til å trekke inntil 150 megawatt (MW) strøm ut av det norske kraftnettet – ca. 1,3 terawattimer (TWh). I 2022 var den totale kraftproduksjonen i Norge 146 TWh og forbruket 133,5 TWh. I 2021 og 2020 var produksjonen henholdsvis 157 TWh og 154 TWh.

Heggvin Næringspark ligger i både Hamar og Løten kommuner.

Fakta om prosjektet:

* Fem tre etasjer høye bygninger planlagt, med en total kapasitet på 150 MW.

* Teknisk infrastruktur er klargjort for varmegjenbruksprosjekter.

* To uavhengige strømforsyninger.

* Fullt utbygd vil det være Norges største datasenter.

* Antall ansatte ved full utbygging: 350 årsverk

KORRIGERING:

I en tidligere utgave av denne artikkelen omtalte vi TikTok som den «kinesiske giganten». PR-ansvarlig Rebecca Goodchild i PR-byrået Døgn skriver i en mail til Estate Nyheter at de vil gjøre oss oppmerksomme på at hverken TikTok eller ByteDance (eierne av TikTok) er et kinesisk selskap, ei heller er de registrert i Kina.

TikToks morselskap ByteDance ble grunnlagt Kina i 2012 av Zhang Yiming. Ifølge Døgn eies omtrent seksti prosent av selskapet av globale investeringsgiganter som Carlyle Group, General Atlantic og Susquehanna International Group som alle har hovedkontor i USA. 20 prosent eies av ByteDance-ansatte, inkludert nesten 7.000 amerikanere.

De siste 20 prosentene eies av Zhang Yiming, som selskapet hevder er en privatperson og ikke en del av noen stat eller statlig enhet.

TikTok er en svært omdiskutert app, og så sent som i vår anbefalte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at den og Telegram ikke bør brukes på offentlige ansattes jobbtelefoner eller andre enheter som er tilknyttet interne systemer.

Powered by Labrador CMS