HAR TROEN: Alfred Ydstebø mener det er mulig å få til en Paradis-utbygging for Aker BP likevel.
HAR TROEN: Alfred Ydstebø mener det er mulig å få til en Paradis-utbygging for Aker BP likevel.

Gir ikke opp Aker BP

Base Property-eier Alfred Ydstebø vil ikke gi opp kampen om å få Aker BP til Paradis i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

Etter mye politisk motstand mot de store utviklingsplanene på Paradis rett utenfor Stavanger sentrum, kom Aker BP for knappe to uker siden med meldingen om at selskapet gir opp sine planer om å flytte til Paradis. Bygget var planlagt utviklet av Fornebuporten Eiendom, Base Property og Bane NOR Eiendom, og det var snakk om samlede investeringer på opp mot 10 milliarder kroner.

Les også: Aker BP dropper Paradis

– Vi har fått litt strekk i laget nå, sa Base Property-eier Alfred Ydstebø da han var med i en paneldebatt om Paradis-planene under Citykonferansen Stavanger.

Han har likevel ikke gitt opp håpet om å få inn Aker BP til Paradis.

– Vi må holde de motivert, slik at de kommer tilbake. De er i dag 1500 til 2000 ansatte, men de ønsker å komme opp i 3000, sier Ydstebø.

Han frykter at Aker BP heller vil prioritere Fornebu dersom de ikke får et godt nok tilbud i Stavanger-området.

– Dette er viktig for regionen, her konkurrerer vi med Fornebu. Vi opplever at de aller fleste bedriftene som ansetter talenter, vil være i urbane områder. Og det er ikke store nok arealer i sentrum. Regionen vår synker litt i attraktivitet. Oslo vinner mer og mer frem. Vi trenger derfor mer urbane kvaliteter, sier Ydstebø.

Til Estate Nyheter forteller han at det nå jobbes med en løsning som likevel kan få Aker BP til Paradis.

– Vi må finne noe som er et kompromiss mellom det kommunen ønsker og hva som er Aker BPs behov. Hvis det går å forene, så er det bra, og hvis det ikke går å forene, så går det ikke. Jeg har håp om at det går, og jeg har fått nok signaler til at vi skal prøve.

– Hvilken timeline der du for deg?

– Det er i løpet av de neste månedene. Det er i løpet av de siste dagene vi har begynt å snakke om det, så det vil ta litt tid, sier Ydstebø.

Les også: Smekkfull Øgreid-kasse

I debatten var Høyres John Petter Hernes skuffet over at politikerne har vært så skeptiske til Paradis-utbyggingen og at det kreves en områdeplan.

– Det er jo Rødt som hadde dette som sin store valgkampsak, og dette er deres seier. Jeg mener vi burde få nye kompetansearbeidsplasser i sentrum. Vi bør utvikle Paradis med næring og boliger. Dette kunne vi gjort på vanlig måte ved å behandle en reguleringsplan.

Han frykter at Stavanger taper kampen om arbeidsplassene med Oslo.

– Stavanger er ikke verdens navle. Skal vi lykkes med å få ungdommene tilbake til byen, så må vi være på salgssiden når det kommer noen som vil etablere seg med 2000-3000 arbeidsplasser. Faktum er at hele Vestlandet blør velutdannet ungdom til Oslo-området. Oslo er så attraktivt at de aksepterer å pendle til Fornebu fremfor å bo i Stavanger, sier Hernes.

Les også: Arkitektfirma satser i Stavanger

Ordfører Kari Nessa Nordtun sa at Arbeiderpartiet var positive da tankene om Paradis-utvikling ble lansert i fjor, men mener utviklerne burde holdt seg innenfor gjeldende regulering. Nå vil hun ha en områdeplan før man kan gå videre med planene.

– Det er ikke sånn at hvis man sier «vi kommer med så mange arbeidsplasser», da får man det som man vil. Det som er viktig i denne dialogen, er at det til syvende sist er bystyret som tar denne beslutningen. Sånn er det til slutt. Det er de folkevalgte som bestemmer, sa hun.

Hun var ikke redd for at Stavanger skal bli en filialby,

– Nei, vi skal gjøre alt for å legge til rette for at det kommer bedrifter hit.

Frode Myrhol fra FNB mente det ville vært mye lettere dersom prosjektet ble splittet opp i flere bygg.

– Det er en ferdig regulert tomt. Nå ønsker de å gå utenfor den reguleringen. Da må det komme en ny områdeplan på plass.