Content

Fra bilby til bærekraftig boligby

Ensjøbyen i Oslo er i ferd med å forvandle seg fra et industriområde til en urban boligbydel med lys, luft og grønne lunger. Her bygger Skanska Tigergården, deres hittil mest miljøvennlige boligprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Bærekraftige materialer uten giftige stoffer, strømgenererende heiser, tilrettelegging for biologisk mangfold og registrering av CO2-utslipp fra byggeplassen. Dette er bare noen av de miljøbesparende tiltakene Skanska gjennomfører for å oppfylle kravene til miljøsertifiseringen BREEAM.

Når boligkjøperne flytter inn i Tigergården, kan de være trygge på at hele byggeprosessen er gjennomført med så grønne løsninger som mulig og at det er tilrettelagt for at beboerne kan fortsette å ta smarte valg. I tillegg blir de del av et sosialt og samlende nabolag, der det er gjort spennende arealmessige grep.

Her kan du lese mer om Tigergårdens miljøvennlige tiltak.

Sosiale møteplasser og biologisk mangfold

Cathrine Knudsen, prosjektleder i Skanska.
Cathrine Knudsen, prosjektleder i Skanska.

Takterrassene, uteplassene, glassgangen og ski-og sykkelverksted i Tigergården tilrettelegger ikke bare for bærekraftige løsninger, som regnbed og dyrking av kortreist mat. De bidrar også til å bekjempe den økende ensomheten blant innbyggerne. Det er et samfunnsansvar Skanska tar på alvor.

– Selv har jeg vokst opp i en bygård i Oslo med bakgård, og den bakgård følelsen har vi lyst til å flytte opp på taket. Vi skal rett og slett lage et nabolag der oppe, forteller prosjektleder Cathrine Knudsen i Skanska.

Det blir ingen vanlig terrasse, med busker og et par benker. Her skal det være grill, dyrkingskasser, lekemuligheter for barna, store og rause langbord, en «zen-hage», der du kan være litt for deg selv, solsenger og hengekøyer.

Det blir også tilrettelagt for biologisk mangfold og muligheter til å dyrke egne, ferske urter til middagen.

– Som en del av BREEAM-sertifiseringen har vi fått inn en økolog tidlig i prosjektet. Vi kaster mye ball og har blant annet blitt enige om å ta vare på en del av de gamle trærne og bringe inn trestokker og fuglekasser. På taket har vi en blomstereng, som forhåpentligvis blir tilholdssted for bier, humler og insekter og bidrar til biologisk mangfold, forteller Knudsen.

Les mer om Tigergården her.

Tilrettelegger for miljøvennlige valg i hverdagen

Når boligene i Tigergården selges, gir Skanska stafettpinnen videre til kjøperne. Alt er tilrettelagt for at beboerne skal kunne ta miljøvennlige valg i hverdagen.

– Bare det å bo i et knutepunkt med kollektiv transport utenfor døra, er miljøvennlig. Vi har også gjort plass til sykkelparkering for både vanlig sykkel, transportsykkel og elsykkel med mulighet for ladeskap, sier Knudsen.

Alt er altså tilrettelagt for en sporty og miljøbevisst hverdag. Du skal likevel ikke ha dårlig samvittighet om du tar heisen opp etter sykkelturen. Den genererer nemlig strøm, som går tilbake til nettet når heisen har den balansen som gjør at den må bremse.

I tillegg har alle leilighetene seks kildesorteringsstasjoner og hver sin real time visualiserte forbruksoversikt, som viser hvor mye energi, varmtvann og strøm de bruker.

– Dermed har de en direkte mulighet til å påvirke eget forbruk hver dag, avslutter Knudsen

Powered by Labrador CMS