PANELDEBATT: Ida Aall Gram, Anne Sofie Bjørkholt, Liv Due-Andresen og Bård Bjølgerud.

«Det er klart at jobben kan kombineres med et liv»

I KINE-nettverkets treff hos Colliers var det blant annet fokus på kvinnehelse og det å tilpasse jobben til livssituasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Over 80 medlemmer av KINE-nettverket (Kvinner i norsk eiendom) deltok på frokostseminar hos Colliers på Tjuvholmen torsdag formiddag. Der var det blant annet en paneldiskusjon, der Anne Sofie Bjørkholt (BAHR), Ida Aall Gram (Aspelin Ramm), Liv Due-Andresen (akupunktør) og Bård Bjølgerud (Colliers) delte sine råd til kvinner i eiendomsbransjen.

– Eiendom er en ganske maskulin bransje, men det har skjedd mye endringer i de siste årene. KINE er et godt eksempel på dette. Et annet er Ung i Næringseiendom, sa Bjølgerud.

Liv Due-Andresen, som for øvrig er søsteren til Kari Due-Andresen (Akershus Eiendom), påpekte at få menn trives i et kvinnedominert samfunn og vice versa.

– En god blanding er bra, sa hun.

På spørsmål om hvordan det kan bli enda flere kvinner i næringseiendom, svarte Bjølgerud at de må søke ut til kvinner, for eksempel til studenter, og fortelle hvordan de tilrettelegger for dem.

Over 80 medlemmer av KINE-nettverket deltok på frokostseminaret hos Colliers.

– Vi må få dem til å søke, og så får vi ta det derfra. Vi var for eksempel nettopp på NHH, og må gjøre det samme på NTNU og BI. Så får vi forhåpentligvis de flinkeste jentene til å søke hos oss. Jeg tror også det er viktig å tidlig lese personligheten til de vi ansetter, heller enn å se på karakterer, sa Bjølgerud.

Da Anne Sofie Bjørkholt begynte å jobbe med eiendom, opplevde hun ikke bransjen å være veldig inkluderende. Hun bestemte seg tidlig for å legge til side hva andre måtte tenke om henne.

– Jeg har vært opptatt av å tenke selv, og spørre «hvorfor det». Jeg har hatt mye folk rundt meg som har hatt tro på meg, sa Bjørkholt.

Hun mener at arbeidsgivere må bli flinkere til å se et langt løp, enten den ansatte kvinnen skal ha ett eller fem barn.

– Du er bare borte noen måneder når du får barn. Det er klart at jobben kan kombineres med et liv, sa hun.

Ida Aall Gram fortalte at hun fikk kommentarer som «at du tør» og «er du gærn» fra jenter da hun takket ja til jobben som administrerende direktør i Aspelin Ramm.

– Det går på personlig trygghet, og kunne stå i det å ikke lykkes også. Vi har utrolig fine eiere, og har man en trygghet, så smitter det videre, og så blir det bra, sa hun.

Aall Gram fortalte at da hun hadde en 10 måneder gammel sønn, ble hun oppringt med tilbud om en jobb. Hun fortalte om sønnen, og at hun i alle fall ønsket ett barn til.

– Jeg fikk beskjed om at det ikke hadde noe med saken å gjøre. De var langsiktige, og hadde tro på meg. Det var så utrolig godt å høre, sa hun.

Aall Gram delte også følgende råd til kvinner som vil utmerke seg i eiendomsbransjen: «Ikke gjør det som folk synes er lurt at du gjør, men det du har lyst til. Så faller brikkene på plass etter hvert.»

Liv Due-Andresen snakket også om hvordan den fysiske arbeidsplassen kan tilpasses kvinner. Hun påpekte blant annet – applaudert av flere tilhørere – at det alltid er menn som stiller termostaten i lokalene.

– Det er bedre at mennene tar på seg et skjerf, enn at vi må fryse, konkluderte hun.

Powered by Labrador CMS