Aktuelt:

FORFALL: I 20 år har eieren av denne gamle bygården gitt blaffen i vedlikehold.

Den fredede bygården er i ferd med å knele etter bevisst forfall

Mange års neglisjering fra eieren har gått hardt ut over den arkitektoniske perlen.

Publisert Sist oppdatert

Thorvald Meyers gate 59 på Grünerløkka i Oslo sto ferdig i 1880. Thorleif Halléns konfeksjonsbutikk tok over og flyttet inn i 1931, året etter fikk han bygd om butikklokalet til art deco-stil. Denne innredningen skal være bortimot uforandret. Halléngården som eiendommen blir kalt, var adressen til byens fineste dameklærbutikk og eieren hadde i tillegg 40 damer i produksjon i egen systue.

I 1992 førte byantikvaren opp bygningen på sin gule bevaringsliste. De mener interiøret og fasaden har stor antikvarisk verdi.

Overtok og satte alt på vent

Dagens eier Thorstein Thune fikk overdratt bygården i 2002. I den forbindelsen fulgte et bittert oppgjør med arvingene som mente Hallén var dement i gjerningsøyeblikket. De ble ikke hørt, og Thune på sin side var slett ikke enig i fredningen av fasaden og butikklokalet. Dette endte i en langvarig konflikt med kommunen og Riksantikvaren, og resultatet er at Halléngården har forfalt i 20 år.

I 2013 rykket imidlertid Riksantikvaren inn og ifølge en forliksavtale fra 2014 skulle de og Thune samarbeide for at de fredede lokalene kunne brukes snarest mulig etter at eiendommen er istandsatt. Til nå har Riksantikvaren/Staten betalt ni millioner kroner for å sikre bygget. Seksjonsleder Anne-Judith Munthe-Kaas utdyper:

- Butikklokalet i første etasje er fredet innvendig, og hele gården er fredet utvendig. I bygget er det flere leiligheter og et næringslokale som ikke er fredet. Bruk er det beste vern, men gården har stått mer eller mindre tom siden 2002. Vi mener det er viktig at Halléngården får eiere eller drivere som gjør at bygningen blir til glede for folk på Grünerløkka, påpeker hun.

Riksantikvaren poengterer at gårdeier har ansvar for eiendommen sin, og må ferdigstille det som gjenstår slik at det kan tas i bruk og ikke forfaller videre.

- Vi er svært bekymret for eiendommen, da det nå skjer hærverk og forfall som følge av manglende tilsyn og ivaretagelse fra eiers side, understreker Munthe-Kaas.

Ekspropriasjon er en mulighet

Avtalen fra 2014 innebar at Riksantikvaren skulle bistå gårdeier med midler og rådgiving for antikvarisk sikring og istandsetting, blant annet gjennom omfattende reparasjoner som følge av råte og hussopp. Riksantikvaren har bekostet utvendig istandsetting samt noen arbeider i butikklokalet.

- Selv om vi har bistått i arbeidet må eier alltid søke om dispensasjon fra fredningen før gjennomføring av endringer utover vanlig vedlikehold. Etter vårt syn har ikke eier tatt ansvar for eiendommen, og vi erfarer at eier har heller ikke ivaretatt ordinært tilsyn og vedlikehold av gården. Riksantikvaren har ved flere anledninger henvendt seg til eier og hans fullmektig for å få til et møte for å avklare status og planer. Vi har ikke lykkes med å få noen tilbakemeldinger, til tross for gjentatte forsøk. Ekspropriasjon er en mulighet forvaltningen har for å redde truede kulturmiljøinteresser, men Riksantikvaren er i første omgang opptatt av å løse slike situasjoner i dialog med eierne, sier hun.

Advokat Aslak Førde i Advokatfirmaet Hjort representerer Thune.

- Eier er for tiden utilgjengelig på grunn av sykdom. Planene for eiendommen er fortsatt istandsetting og utleie, påpeker han når Estate Nyheter spør etter eiers kontaktinformasjon.

Vil ikke svare

Ifølge avisa Vårt Oslo ble Halléngården lagt ut for tvangssalg tidlig i 2021 siden Thune hadde misligholdt låneforpliktelsene sine i BN Bank - 25 millioner kroner. Noen måneder senere kom det frem at dette ikke ble noe av siden United Bakeries (UB) hadde tatt seg av gjelda, lånt ham penger og sikret seg forkjøpsrett til bygården.

Estate Nyheter har sendt UBs salgs- og markedsdirektør Henrik Bo Jørgensen spørsmål om eiendommen for å lære mer om eierskap, overtakelse, videre planer og hva det vil koste å rehabilitere den.

Svaret kom fra partner Knut Glad i advokatselskapet Føyen, han er også styreleder for UB. Han bekrefter at det var i 2021 at UB betalte ut gjelda og fikk forkjøpsretten.

- United Bakeries eier ikke gården, men har en forkjøpsrett. Vi har ellers en løpende dialog med eier. Utover dette har vi ingen kommentar til dine øvrige spørsmål, påpeker han.

Powered by Labrador CMS