SVARER: Janne Wilberg svarer på kritikken.
SVARER: Janne Wilberg svarer på kritikken.

Byantikvaren slår tilbake

Janne Wilberg mener Byantikvarens kritikere må venne seg til at Byantikvaren gjør jobben sin og mener folk i Oslo er blitt «utbyggingstrette».

Publisert Sist oppdatert

Det var i Morgenbladet at arkitekt og skribent Gaute Brochmann langet ut mot Byantikvaren i Oslo.  Brochmann tok særlig for seg Byantikvarens innsigelser mot utviklingen av Oslo Spektrum. Han mener området rundt Spektrum har et stort behov for oppgradering og at Norges Varemesses forslag om utvikling av bygget vil løse dette uten å rive det eksisterende bygget. Brochmann slo fast at «når Byantikvaren ikke ser verdien av dette, slik vi har sett i flere andre forslag til god utvikling av byområder i Oslo den siste tiden, må man faktisk spørre seg om Byantikvaren akkurat nå er en større fare for Oslo enn Olav Thon er».

Nå tar Byantikvar Janne Wilberg til motmæle i et tilsvar i Morgenbladet.

Hun mener man ikke skal sluke alle volum- og høydesterke byutviklingsprosjekter rått, men heller tillate seg å ha «motforestillinger mot prosjekter som totalt bryter med byens skala og stedets karakter, og til dels kvester kulturminner og kulturmiljøer med høy verneverdi».

Les også: Slik ønsker eieren å utvide Oslo Spektrum

Les også: Riksantikvaren ut mot boligtårn

Byantikvaren mener Oslo Spektrum er et enestående postmoderne byggverk i norsk sammenheng som det finnes få av og enda færre som er prioritert for vern. «Brochmann må venne seg til at Byantikvaren forsvarer viktige kulturhistoriske bygg og eiendommer. Hvis ikke vi skulle være tydelige på verdiene dette representerer, hvem skulle da være det? Det er faktisk Byantikvarens jobb å gjøre både opinionen og politikerne oppmerksomme på byens historiske kvaliteter», skriver Byantikvaren i Morgenbladet.

Janne Wilberg avslutter tilsvaret med å skrive at Byantikvaren opplever en generell utbyggingstretthet i Oslo hos vanlige mennesker. «Det var kanskje ikke tilfeldig at «Degrowth» – nedvekst eller motvekst – var tema for Arkitekturdagen og Oslo arkitekturtriennale i år. Det er på tide å lytte til motstemmene», avslutter Wilberg innlegget.

Se Estate Play: Slik blir det nye regjeringskvartalet:

Powered by Labrador CMS