ETT ÅR ETTER: Carl Erik Krefting, administrerende direktør i Søylen Eiendom, trekker seg ut av den daglige driften av Promenaden Property AS og Søylen Drift AS etter salget til Meyer Bergman.Foto: Even Schjenken
ETT ÅR ETTER: Carl Erik Krefting, administrerende direktør i Søylen Eiendom, trekker seg ut av den daglige driften av Promenaden Property AS og Søylen Drift AS etter salget til Meyer Bergman.Foto: Even Schjenken

– Vi går en mer risikabel verden i vente

Carl Erik Krefting har fortsatt tro på eiendom, men advarer mot å overeksponere seg.

Publisert Sist oppdatert

I fjor solgte Søylen Eiendom AS datterselskapene Promenaden Property AS og driftsselskapet Promenaden Management AS, til det internasjonale eiendomsfondet Meyer Bergman. I disse dager trekker Carl Erik Krefting seg ut av den daglige driften.

– Jeg kommer til å sitte i styret en periode fremover, men jeg er formelt ferdig. Selv om det er noen småting som gjenstår, konstaterer han.

Det er blant annet et par større leiekontrakter. Promenaden Property er i sluttforhandlinger med tre nye luksusmerker som skal inn i Nedre Slottsgate, og det er kun formalitetene som gjenstår. Krefting påpeker at han ønsker å gjøre jobben ferdig.

– Det er fire nye merker som vil inn i Oslo, vi har kommet langt med tre av de. Det kommer helt sikkert flere etter hvert, sier Krefting.

Selv har hverken han eller de to andre partnerne i Søylen Eiendom tillatelse til å jobbe med luksusmerker i sentrum det neste året.

– Jeg er ikke ferdig med luksus, det er alt for morsomt. Det er mange måter å komme inn på luksussegmentet, ikke bare som eiendomsinvestor, og man må ikke nødvendigvis gjøre det i Oslo. Det er kanskje grunnlag for luksusbutikker i for eksempel Bergen, påpeker Krefting.

Les også: Skapte milliardverdier på handelseiendommer på få år

Nye utfordringer

– Det er helt klart vemodig at det nærmer seg slutten, men samtidig spennende. Det blir interessant å se på nye muligheter – det er mange av dem. Vi har vært veldig konsentrert på sentrum, og det har vært tidkrevende, sier han, og ser opp fra mobilen:

– Nå gjorde jeg ferdig en deal her – det skjer ting.

Ledelsen i Søylen Eiendom, Runar Vatne, Hans Petter Krohnstad og Krefting kommer til å fortsette å leie deler av kontoret i Steen & Strøm-bygget i Kongensgate, der de sitter i dag. De får selskap av tre forvaltere, én jobber med Kreftings private eiendommer.

– Christina Sundby, som er CFO i Promenaden Property, skal begynne i mitt private selskap, sammen med min eldste datter Caroline. Hun har en master fra Copenhagen Business School og har jobbet to år i KPMG og ett år i Steen & Strøm-kjeden, sier Krefting som ser frem mot å jobbe med datteren. I går reiste de på sin første forretningsreise til København.

– Vi blir i Steen & Strøm-bygget inntil videre, men ikke for evig tid. Vi fikk budaksept på en flott kontoreiendom i går, det kan bli Søylens nye hovedkontor. Det er for stort for oss, men en fantastisk eiendom, sier Krefting, som ikke vil røpe noe mer.

Les også: – Flere vil gå konkurs

SportskonseptKrefting sier at de allerede har kjøpt flere ny eiendommer, og at de alltid er på jakt etter flere. Eiendommene ligger hovedsakelig i Karl Johansgate, Hegdehaugsveien, Parkveien, Grünerløkka og Frogner.

– De er spredt på godt og vondt. Det er enklere å lage et konsept hvis du finner det riktige området, det gir større effekt enn enkelt eiendommer, men det er ikke lett å finne, fastslår han.

Nå ønsker Krefting å dele opp virksomheten sin, og har blant annet inngått et samarbeid med Blender-agenturet og tidligere daglig leder for Høyer-konsernet.

– Vi har dannet et nytt retailselskap, og åpner den første butikken neste uke. Juice skal den hete og selge sports fashion på EGER, sier han.

Butikken vil føre kjente merker som Adidas, Nike, Asics og New Balance, men også en rekke nye brands som vi ikke har hatt i Norge. Krefting understreker at slike konsepter har hatt en vanvittig suksess i utlandet.

– Har du sett antall damer i tights som går nedover Hegdehaugsveien? Alle de kommer ikke fra treningsstudio. Sporty hverdagstøy er voldsom mote om dagen, sier han.

Les også: Takket nei til Victorias Secret

Sprer eggeneDet er liten tvil om at Krefting vil satse på retail, men han vil også gjøre finansinvesteringer innen eiendom.

– Jeg har kjøpt mye aksjer i blant annet Norwegian Property, Eiendomspar og Olav Thon Gruppen. Jeg har også kjøpt obligasjoner i Bulk Eiendom, sier Krefting.

Se an hvor og hva du kjøper, er rådet fra Krefting. Bilbaserte kjøpesentre har han ikke troen på, og viser til hvordan netthandelen har svekket den delen av markedet i USA. Derimot tror han kjente hovedgater alltid vil være sikkert.

– Uansett teknologisk utvikling, vil vi finne butikker i hovedgater og nærmiljø. Folk kommer ikke til å sitte innelåst, vi er sosiale og vil gå på restauranter og kafeer. Pick-up-points og showroom vil vi se mer av, tror han.

Krefting er også usikker på kontormarkedet, og bruker Manhattan som eksempel, hvor kontorledigheten har steget.

– Prisene her har stabilisert seg, og vi ser at både advokat- og revisorkontorer kutter ansatte. Vi vet at med den teknologiske utviklingen vil føre til at mange mister jobbene sine, men det skapes også nye, sier han og legger til:

– Dette gjør at man må være forsiktige. Man bør ikke ikke overinvestere i eiendom, vi går en mer risikabel verden i vente. Det kommer kraftige endringer med hundre prosent sikkerhet, ikke bare i retail og kontor.

Les også: Arthur Buchardt mener kontor er borte om 18 år

Les også: Luksus har løftet leieprisene

– Verden endrer seg. Arbeidsplasser vil erstattes av intelligente datamaskiner, og firmaer vil ha begrenset behov for kontorareal. At tradisjonelle kontorer og butikker kommer til å forsvinne er garantert, sier han.

Eiendomsinvestoren poengterer at man ikke kan gjøre et eiendomskjøp i dag, uten å tenke på hva som vil skje om fem år.

– Det er en av grunnene til at vi tre partnerne ikke ønsker å være eksponert mot eiendom alene. Det er for risikabelt, understreker han.

– Nå skal vi gjøre mye morsomt fremover, ikke alt i Søylen-regi, men det vi gjør utenom eiendom kan det være vi også gjør i felleskap, avslutter Krefting.

Les også: Dette savner vi på kjøpesentrene

Les også: Investorene satser på shopping

Powered by Labrador CMS