LIKER IKKE FIRKANTER: Arthur Buchardt.

– Kantine bør forbys

Mens Arthur Buchardt på sin side mener kontor i byen er gått av moten om noen år.

Publisert

Det var et tett program under Eiendomsutviklingsdagene på Farris Bad i Larvik i forrige uke, hvor utviklingen av attraktive byrom i sentrum stod sentralt.

– Dere er som melkekartonger. Helt firkanta. Flytt ut fra sentrum og vær sosial, sier eiendomsinvestoren Arthur Buchardt, som viste til at steder som Nevlunghavn har vel så gode kvaliteter som Oslo sentrum.

Han deltok en i en debatt under Eiendomsutviklingsdagene hvor Salman Saeed fra Bonum Utvikling og Simon Stordalen Szikszay fra R8 Gruppen var de andre deltakerne.

TRIVES GODT I BYEN: Salman Saeed.
TRIVES GODT I BYEN: Salman Saeed.

– Og jeg som prøver å få mine foreldre til å flytte til sentrum, nettopp fordi de skal bli mer sosiale og treffe folk, repliserte Saeed.

– Når alle skal bo i Oslo sentrum, vil det resultere i så høye boligpriser at de som i utgangspunktet er sosiale, ikke har råd til å bo der, svarte Buchardt, som også tegnet et bilde av en dyster fremtid for utbyggerne av kontorbygg:

– Det er ingen grunn til at man skal reise 20-40-60 minutter fra der man bor for å sitte foran en skjerm, for deretter å gjøre den samme øvelsen når arbeidsdagen er ferdig. Kontor er borte om 18 år. I fremtiden vil man jobbe hjemmefra, konkluderte han.

Les også: Nå lysner det i leiemarkedet

Marked i endringLene Basma, avdelingsleder planavdelingen i Drammen kommune, kan fortelle at hun ser en endring i bruken av byrommet som ikke er positiv for butikkene i sentrum.

– Det er grunn til å stille seg spørsmålet hvor lenge utstillingsvinduene, altså butikkene, vil vare. Butikkene i byen er truet av netthandelen. I Drammen ser vi at det er flere folk i gatene på søndager enn midt i uken. Hvorfor? Jo, i ukedagene bestiller man det man trenger på nett, mens man kanskje går seg en tur i byen på søndager, sier Basma.

Hun var deltaker i en debatt med Maria Louise Rognerud, direktør bygulv i Oslo S Utvikling og Bjørnar Johansen, utviklingsleder i Oslo House.

VIL FORBY KANTINER: Erik Lund.
VIL FORBY KANTINER: Erik Lund.

Debattleder og tidligere Høegh-sjef Erik Lund påpekte på sin side forskjellen mellom Grünerløkka og Majorstua.

– På Grünerløkka er det et sydende liv nesten uansett på døgnet. På Majorstua er det som om bryteren er slått av klokken fem på ettermiddagen. Så kan man spørre seg hvorfor det er slik.

Les også: Signerte kontrakt på nytt signalbygg i Bjørvika

– Det handler om å legge til rette for at folk kommer seg ut og bruker bygulvet, på den måten får man et godt byrom, sier Bjørnar Johansen i Oslo House, som i mange år har jobbet med fortetting i selskapet Infill.

– Det er viktigere med et hyggelig sted på hjørnet, enn å ha sollys inn i egen leilighet, sier Johansen.

Han er kritisk til at mange bedrifter fortsatt sverger til egen kantine når de leier nye lokaler, og fikk støtte fra debattleder Erik Lund i at kantiner i kontorbygg skulle vært forbudt.

– Jeg blir lei meg når jeg besøker DNB i Bjørvika. Kjempekantinen i DNB kunne holdt liv i mange kafeer og serveringssteder i Bjørvika. Men i stedet for å bruke bygulvet og skape liv ute, så sitter de ansatte i DNB inne i lunsjen. Alle har et ansvar for å legge til rette for at folk kommer seg ut av kontoret og bruker byen, sier Bjørnar Johansen.

Les også: Frykter at vi kan komme til å svikte utlendingene

Powered by Labrador CMS