Sydhavsøy sentral i skattesaken
Olsen-familiens engasjement i forskjellige eiendommer på Kanariøyene står sentralt i rettssaken mot staten om skattlegging av milliardverdiene i stiftelsen Ptarmigan. Hvor ofte Olsen-familien har besøkt eiendommene sine kan bli avgjørende for om selskapet får skatteplikt til Norge.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Siden 1960-årene har Fred. Olsen hatt tett tilknytning til sydhavsøya La Gomera, som er en naboøy til turistmaskinen Tenerife. Forbindelsen til Olsen-familien strekker seg imidlertid enda lenger bak i tid, helt fra da Fred. Olsens farfar, som også gikk under navnet Fred. (egentlig Thomas Fredrik, også kalt Store-Fred.) investerte i en eiendom på øya. Sammen med en kompanjong bygde han opp en bananplantasje på Gomera og siden har Olsen-familien utvidet næringsvirksomheten på øya.Fred. Olsen besøkte La Gomera for første gang i 1961. Siden den gang har han tilført betydelige ressurser til øya. Da spanjolene ikke ville starte fergetrafikk mellom Gomera og Tenerife, etablerte Fred. sitt eget fergeselskap. Han har også bygget hotell på øya.På Gomera har han en gate oppkalt etter seg, det skal også finnes en lokal vin med navnet “Chateu Olsen” og de innfødte kjenner ham best som Don Frederico. Mange av investeringene bærer preg av ren veldedighet og det er derfor ikke rart Fred. nyter stor respekt på øya.
Ferie eller arbeid?
Men nå kan det vise seg at engasjementet blir dyrt for Olsen-familien. Eiendommene på Kanariøyene står sentral i rettssaken mot staten om skattlegging av milliardverdiene i stiftelsen Ptarmigan. Etter det NæringsEiendom forstår, er eiendomsrettighetene lagt inn under stiftelsen, nærmere bestemt 68 prosent av øya. Verdien av eiendomsrettighetene er det knapt noen som har prøvd seg på å fastslå.Olsen-familien tapte første runde i rettssaken mot staten. Advokatene til Olsen-familien påpekte i rettssaken at familens bruk av eiendommen på Kanariøyene har vært i sammenheng med arbeid, og derfor ikke er noe utgangspunkt for skatteplikt. Retten bemerket på sin side at ulike medlemmer i Olsen-selskapene flere ganger har bodd på øya. “Om ein set saka på spissen, blir det vanskeleg å fastslå om opphaldet har vore ferie eller arbeid, samt om det har vore etter løyve frå trusten eller gjennom eigarskap i minoritetsdelen av Fred. Olsen SA”, skriver retten i domsavsigelsen. Retten legger dermed ikke så vekt på hvordan og hvor mye eiendommen har vært brukt.Neste runde i lagmannsretten vil garantert bli tøffere, og trolig vil lagmannsretten legge større vekt på omfanget av engasjementet på La Gomera. Staten gir ikke fra seg muligheten til skattlegging av så store verdier uten betydelig kamp.