FALL OG VEKST: - Fjoråret ble tøft for hotellene i Stavanger-regionen, og i år har det startet minst like ille, mens hotellene byer som Tromsø og Bodø viser sterk vekst, sier Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver og –analytiker i Wiederstrøm Hotel Consulting.
Svart i vest, vekst i nord
Fra januar i fjor til januar i år har det vært en kraftig vekst i antall solgte hotellrom i Tromsø og Bodø. I Stavanger er det helt motsatt.
– I Tromsø var det hele 15,2 prosent flere tilgjengelige hotellrom i januar i år. Likevel maktet hotellene å oppnå en samlet vekst i rombelegget på seks prosent. Det er ekstremt bra. Med 70,2 prosent topper da også Tromsø beleggslisten vår, sier Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver og –analytiker i Wiederstrøm Hotel Consulting.
Dette selskapet tilbyr blant annet benchmarking-verktøy, hotellstatistikk og analyse på det norske markedet – i samarbeid med Benchmarking Alliance.
Les også: Nå stuper belegget i hotellbyen Bergen
Vekst på Gardermoen
Det ble også bokført en stor vekst i antall solgte rom på og ved Gardermoen, som med 62,2 prosent endte på andreplass på beleggsoversikten.
Det var også vekst i antall solgte rom i Oslo (med Fornebu), Trondheim (med “flyplass-hoteller”) og Drammen, mens det var kraftig nedgang i antall solgte rom langs kysten fra Kristiansand til Møre og Romsdal.Det var romprisnedgang i 10 av 14 byer og destinasjoner i januar i år, sammenlignet med januar i fjor.
– Når det meste av varer og tjenester hotellene etterspør blir dyrere, er det naturligvis negativt at ikke romprisene følger etter.
Oslo med Fornebu (934) oppnådde de høyeste romprisene, foran Tromsø (915), Stavanger-regionen (909) og Bodø (905).
Kristiansand (706) havnet på pris-bunnen, nærmest fulgt av Molde (720).Hotellene i Haugesund hadde det laveste samlede rombelegget i januar (30,2 prosent).
– Generelt for de norske storbyene ser vi at trenden fra ifjor fortsatte, men i tillegg har både Bergen og Kristiansand «kastet seg på» med svak utvikling. I nord og på Østlandet er det flotte tall. Også Trondheim har bedring, sier Wiederstrøm.
– Et fall i RevPAR(losjiomsetning eks. MVA per tilgjengelige rom, red. anm) på 22,6 prosent i Bergen er voldsomt. Det er 10 prosent færre solgte rom, 6,9 prosent flere tilgjengelige rom og et prisfall på åtte prosent. Jeg kjenner ikke til om det er spesielle forhold som ligger bak nedgangen i antall solgte rom. Signalene jeg får fra bransjen er at det er «oljerelatert».
Tøff start– Fjoråret ble tøft for hotellene i Stavanger-regionen, og i år har det startet minst like ille. Tallene våre viser at nedgangen i antall solgte rom i januar, fra januar i fjor, er på rundt 11 prosent. Da hjelper det jo ikke at det er over fem prosent flere hotellrom å fylle i år. Dette gir et veldig stort fall i kapasitetsutnyttelsen, og rombelegget er nå helt nede på 37 prosent. Det er ukedagene som faller mest, sammenlignet med helg, fra januar i fjor.
Les også: – Det blir blodrødt
Samtidig faller romprisene. Nedgangen fra januar i fjor er på hele 16,5 prosent og nå er både Tromsø og Oslo med Fornebu foran på listen.
– En losjiinntekt per solgte rom på 909 kroner, som Stavanger-regionen hadde, er slett ikke dårlig når man snakker om januar i norsk sammenheng. Det er bare det at man har vært vant med ekstremt høye priser tidligere. De tidene virker nå å være forbi. At det åpner ytterligere nye hoteller i Stavanger-området i år vil trolig bare gjøre situasjonen verre.
– Midt oppe i all “elendigheten”, er det viktig å huske på at Stavanger-regionens hoteller har vært gjennom en forholdsvis lang og nærmest eventyrlig periode i forkant av nedgangstidene. “Ti gylne år” har blitt etterfulgt av ett dårlig, sier Wiederstrøm og poengterer at hotelleiere har lang investeringshorisont.
Les også: Fortsatt Stavanger-nedgang
Vil svinge– Hoteller skal stå i mange tiår, og tidene vil svinge. Lønnsomheten for investorer og driverne vil variere. Ting endres fort, bare se hvor kjapt oljeprisen ble halvert.
– Det store spørsmålet er hvor lenge situasjonen vil vare. Oljeprisen og aktiviteten i oljebransjen styrer mye av det som skjer på hotellene, og akkurat nå er bildet svart. Vekst i turismen kan selvsagt oppveie litt, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.