Store muligheter

Publisert Sist oppdatert

Rapporten ”Statistikk og trender 2013” fra NHO Service viser at hele 98 prosent av oppgavene innen Facility Management og Facility Services utføres i egen regi.

– Omfanget av konkurranseutsetting i Norge er ekstremt lite. En viktig årsak er blant annet at staten og helseforetakene ikke får kompensert momsen ved innkjøp fra private aktører, slik at private ikke konkurrerer på like vilkår med offentlige tjenestetilbydere, uttalte Dag Ekelberg, direktør for næringspolitikk i NHO Service til Estate Nyheter i går

Kan frigjøre ressurser

I 2004 ble det innført en generell kompensasjonsordning for merverdiavgift for kommunesektoren, men staten og helseforetakene ble det ikke gjort noe med. Ekelberg forventer at dette kommer inn i statsbudsjettet for 2015. Han viser til regjeringserklæringen, hvor det står at det skal innføres nøytral moms for staten og helseforetakene.

– Nøytraliseringen av konkurranseulempene vil for helseforetakene alene åpne et marked på rundt 10 milliarder kroner. Vi har gjort beregninger som viser at dette vil frigjøre store ressurser for helseforetakene som igjen kan brukes til å styrke kjernevirksomheten, sier Ekelberg.

Les også: Starter opp med forvaltning i Stavanger

Private vegrer seg også

Men det er ikke bare i offentlig sektor at eiendomsforvaltningen foregår i egen regi.

– Når det gjelder kontoreiendommer, må man skille mellom gårdeier og leietaker. Hvis det kun er én bruker i bygget, er det ofte leietakeren selv som kjøper inn renhold, kantine- og andre tjenester. Med flere brukere i bygget, er det gårdeier som står for dette, sier administrerende direktør Thorbjørn Graarud i NEAS.

Les også: Blir sjef for Newsecs forvaltningsvirksomhet

Graarud understreker at det finnes utallige varianter av avtaler og modeller innenfor FM. 

– Det er mye blandingskontrakter der man gjør noe internt, mens resten blir satt ut, sier han.

Enorm utvikling

Fagområdet eiendomsforvaltning har hatt en enorm utvikling siden forvaltningsvirksomheten i Norge ble profesjonalisert på 1970-tallet. Frem til da gjaldt denne type virksomhet boligeiendom, stort sett drevet av en advokat som hadde knyttet til seg en vaktmester og en regnskapsfører.

Forretningsduoen Peter T. Malling sr. og Henrik B. Tschudi var først ute i Norge med å etablere forvaltningsvirksomhet, og i dag er Malling & Co Forvaltning blant landets mest erfarne og største profesjonelle eiendomsforvaltere av næringseiendom og næringslokaler. Selskapet forvalter i dag eiendomsverdier for ca. 25 milliarder kroner på vegne av sine kunder.

Les også: Basale bytter navn

Krevende leietakere

Peter T. Malling sr. har tidligere uttalt at eiendomsforvaltning er summen av én million detaljer. Ifølge Terje Bernum, partner i Malling & Co, skal Malling sr. ha oppjustert dette tallet til to millioner.

– Det har skjedd veldig store endringer innenfor eiendomsforvaltning. Nå har jeg bare jobbet i Malling i 25 av de 50 årene selskapet har eksistert, men det er klart at leietakerne i dag er mye mer krevende enn tidligere. I tillegg er byggene blitt mer komplekse og avanserte, sier Bernum.

Stadig nye pålegg

Jon Tallberg, administrerende direktør i forvaltningsselskapet Newsec Asset Management, peker også på at det kommer stadig nye pålegg og forskrifter som gårdeier må forholde seg til. Dette gjelder blant annet innen brannkontroll og internkontroll.

– Det er krevende for gårdeier å gjøre dette selv. Ved å sette ut slike oppgaver til en profesjonell ekstern aktør, kan gårdeieren fokusere på eiendomsutvikling, sier Tallberg. 

Les også: Nye regler for eiendomsmegling

Les også: – Kan koste dyrt

Les også: Nok en momsfelle for fall

 

 

 

Powered by Labrador CMS