– Skaff dere konkurransefortrinn!

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener aktører som tenker miljø i finansakrisen vi er inne i, skaffer seg et konkurransefortrinn på lang sikt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NæringsEiendom utfordret miljø- og utviklingsministeren på miljøkrav og standarder for byggebransjen. Bransjen selv er opptatt av at den må ta sin del av klimabesparelsene, men i den offentlige klimadebatten er det ikke miljøtiltak i byggebransjen som dominerer. Bilbruk, kollektivløsninger og CO2-utvinning preger mediebildet, men bygg er faktisk den største enkeltstående energiforbrukeren.

– Erik Solheim, hvor viktig er lavere utslipp fra næringsbygg for Miljøverndepartementet, hvor høyt står det på miljøagendaen?

– Energibruk i bygg står for betydelige direkte CO2- utslipp fra fyringsolje, og for betydelige indirekte utslipp ved at strømmen byggene bruker ellers kunne erstattet kullkraft i for eksempel Danmark. Jeg er opptatt av både å redusere de direkte utslippene og å gjøre byggene mer energieffektive. Dette gjelder alle bygg, også næringsbygg, sier Solheim, og fortsetter:

40 prosent – Bygg står for om lag 40 prosent av energibruken. Jeg er opptatt av at vi utnytter det potensialet for energisparing som ligger her. En frigjøring av kraft fra energibruk i bygg vil ha stor betydning. For eksempel vil det kunne gjøre det enklere å elektrifisere bilparken de kommende årene. De første plug-in-hybridbilene kan bli introdusert på norske veier allerede i 2010. Disse er langt mer effektive energibrukere enn tradisjonelle, ”fossile” biler.

– Kan du kvantifisere hvilke mål departementet har til utslippskrav for byggsektoren?

– Det er så langt ikke satt egne mål for utslipp fra bygg, men for energisektoren som helhet. Fordi bygg står for en så stor del av energibruken, vil innsatsen her være av stor betydning for hele sektoren.

– Hvordan vil du beskrive norske miljøstandarder sammenliknet med internasjonale standarder, som i EU?

– Norge har generelt vært velsignet med mye utslippsfri kraft, noe som igjen kan ha ført til at vi ikke stiller fremst i rekken når det gjelder energieffektivitet i bygningsmasse. Men dette er jeg innstilt på å gjøre noe med. Et første skritt er at regjeringen nylig har lagt frem forslag til endringer i energiloven, hvor det blant annet, i likhet med i EU, stilles krav om at alle yrkesbygninger på over 1000 kvadratmeter skal være energimerket.

Billig og lønnsomt– Innenfor hvilke områder mener du ellers det er mest å hente i energieffektivisering?  

– Når det gjelder hvilke tiltak som bør iverksettes, er det ikke noe enten eller. Det finnes mange gode tiltak vi allerede vet om i dag, som styring av varmesystemer (vi jobber sjelden om natta!), isolasjon, belysning, varmepumpe osv. Og så vil det helt sikkert komme mange nye løsninger. Jeg vil også understreke at mange av løsningene er billige og til og med lønnsomme.

– Offentlig sektor er en stor leietakergruppe, vil dere forlange at offentlige leietakere setter større miljøkrav til utleierne fremover?

– Staten skal også ta ansvar som leietaker. I handlingsplanen for miljø og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser er det vedtatt en miljøpolitikk for statlige innkjøp. Et av målene er at det i statlige leiekontrakter skal stilles relevante miljøkrav. Vi jobber for at kommunene skal stille tilsvarende krav.

Krisene i sammenheng

– Frykter du at finanskrisen og nedgangstidene gjør at byggebransjen vil nedprioritere miljøspørsmål?  

– Jeg er optimistisk til at vi skal klare å se finanskrisen og klimakrisen i sammenheng og dermed kunne bidra til å løse begge. Jeg har også møtt sentrale aktører i bransjen, og deres engasjement taler for at vi skal få til nettopp dette.

– Kan du si noe om hvilke konkrete tiltak dere vil komme fremover?

– Fremover er jeg opptatt at vi ser videre på muligheten for å stille krav for å utløse energieffektiviseringspotensialet i bygg. Markedet for miljøteknologi skapes ofte gjennom at myndighetene stiller krav. På den måten kan innovative aktører i bransjen få betalt for å ha utviklet miljøvennlige løsninger. Nærings- og handelsministeren og jeg har sammen med sentrale aktører i miljøteknologibransjen dannet et strategisk råd for miljøteknologi. Miljøvennlig byggutvikling er av de sentrale temaene vi ser på.

– Hva er så det viktigste miljøsignalet du vil gi byggebransjen i 2009?

– Mitt råd for 2009 er at bransjen tenker langsiktig. Opparbeid dere et konkurransefortrinn. Tenker dere klima også i finanskrisen, vil dere trolig opparbeide dere et forsprang i det vi går ut av den, svarer Erik Solheim.

(Foto: Bjørn H. Stuedal)

Powered by Labrador CMS