Presset opp med 80 mill.

Olav Thon Gruppen måtte strekke seg langt da de i vår kjøpte Akersbakken 27.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Eieren Oslo Sanitetsforening bestemte seg til slutt for å selge konverteringsprosjektet Akersbakken 27/Fredrikke Qvams gate 1 (bildet), etter at de ikke hadde lykkes med å få inn nye leietakere til den tidligere skole- og sykehuseiendommen.

Newsec opplyste på en markedspresentasjon i mars at prisen for eiendommen ble hele 270 millioner kroner. I mai var det klart at Olav Thon Gruppen var kjøperen, og de måtte strekke seg langt for boligkonverteringscaset, som eiendommen ble presentert som. Reguleringen forutsetter konvertering av den eksisterende bygningsmassen på 14 800 kvadratmeter BTA.

150-190 mill.Newsec skriver i den seneste markedsrapporten til NRP Finans at de fikk svært god respons blant investorene i markedet på eiendommen. De mottok til første budrunde bud fra 10 interessenter på nivåer fra 150–190 millioner kroner. Men i det som omtales som en opphetet budrunde, endte prisen altså på 270 millioner.

Det betyr at Olav Thon Gruppen var villig til å bla opp 42 prosent mer enn det høyeste budet i den første budrunden. Eiendomsdirektør Ole-Christian Hallerud i Olav Thon Gruppen uttalte riktig nok i mai til NE nyheter at 270 millioner kroner er «veldig brutto».– Den underliggende eiendomsverdien er en god del under det, hevdet Hallerud.

Newsec skriver at de ser av dette at boligkonverteringscase fortsatt fremstår som meget attraktivt, både blant de største entreprenørene og hos de mer opportunistiske aktørene. Forutsetningen er at beliggenheten er særdeles attraktiv.

Spennende utviklingseiendomNewsec mener imidlertid at Akersbakken 27 ikke blir et konverteringsprosjekt slik som de fleste hadde forventet. Hallerud begrunnet kjøpet med at det er en spennende utviklingseiendom, der bolig er ett av scenariene. Olav Thon Gruppen kan fremdeles bruke eiendommen til det den er bygget til, som er helse, service, omsorg og skole.

Newsec skriver at med fare for å gjenta seg selv til det kjedsommelige, er det fortsatt et klart etterspørselsoverskudd etter godt beliggende eiendom med attraktive leietakere på langsiktige leieavtaler.

Næringsmegleren ser at denne type eiendom krever et lavt avkastningskrav (skarp yield) for å skifte eier. De etablerte eiendomsaktørene er derfor i stadig større grad motivert for å vurdere såkalt «second prime»-eiendommer som investeringsmuligheter.

Høyere prisvilje«I flere tilfeller opplever vi at investorer kommer tilbake til oss med høyere prisvilje og reell interesse på investeringsmuligheter de kanskje opprinnelig har takket nei til», skriver Newsec i rapporten.

Markedstrendene kan ifølge næringsmegleren oppsummeres med etterspørselsoverskudd etter sentrumseiendom med gode leieavtaler. Bankene viser økt vilje til å bidra med finansiering, og marginene stabiliserer seg. I tillegg dominerer nordmenn dominerer transaksjonsmarkedet, men utlendingene viser seg stadig hyppigere.

Powered by Labrador CMS