Parabol-montasje med antennene ute

Å ta inn fjernsyn har lenge vært en allemannsrett. Gårdeierne får fort leietagere som ønsker TV inn i sin daglige virksomhet. Ønskes satellittfjernsyn, kan dette gi mer besvær enn man forestiller seg på forhånd.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– I den senere tid har vi hatt mye plunder og heft med å få satt opp parabolanlegg i sentrale byområder, forteller daglig leder Knud Bjørne-Larsen i Telenor Vision A/S. Selskapet han leder er norsk agent for de fleste utenlandske satellittkanaler. Markedet er institusjoner og bedrifter.– I de fleste problemtilfellene støter vi på gårdeiere som ikke er interessert i flere parabolanlegg på eiendommene sine. I enkelte tilfeller gjør også Riksantikvaren det kjelkete for oss. I alle tilfelle rammes leietagere som ikke får inn de TV-signalene de har bestilt fra oss.

Skjemmer visuelt

En vanlig innvending fra gårdeiere er det estetiske kaos nok et parabolanlegg bidrar til. Et bygg har ofte flere parabolanlegg fra før, og «en nye tallerken» på taket gjør ikke det visuelle inntrykket noe bedre. Går en til dagens Øst-Europa, ser en raskt hvor «vakkert» det blir, når en bygning blir nedsnedd med parabolantenner.Å få strukket kabler om og om igjen gjennom stigningssjakter og brannskiller er heller ikke særlig hensiktsmessig. Mange kabler langs de samme strekk gjør det lett å miste oversikten over hvor kablene går. Å finne tekniske feilkilder kan dermed bli vanskelig.– En gårdeier kan komme i forkant av problemet ved å montere ett parabolanlegg for alle mulige fremtidige leietagere. Har han det, trenger han bare henvise til en utenforstående signalleverandør når leietagere ønsker TV-signaler. Leverandøren administrerer og ordner tilkobling for alle leietagere. I konkurransen om leietagere skulle jeg tro det er et pluss å kunne tilby fellesanlegg, sier Knud Bjørne-Larsen.Er Riksantikvaren inne i bildet, kommer fort kravet om utredning av byggets verneverdighet. Det betyr i alle tilfeller lang utsettelse med å få opp mottaksanlegget. Resultatet kan dessuten bli et forbud mot enhver parabol på bygningen og dermed lang nese for leietager, installasjonsfirma og signalleverandør.

Hver sin parabol

Telenor Vision konkurrerer med kabelselskapene Janco og Telenor Avidi om TV-mottagernes gunst. At satellittbaserte Telenor Vision står sterkt i sentrum og sentrumsnære områder, er ikke overraskende. Skal kabelselskapene levere signaler i slike områder, må de grave ned sine kabler. Tilkoblingen blir tilsvarende kostbar, når luftstrekk ikke er tillatt. – Vi kommer inn også når det ønskes ett bestemt program, som ikke finnes i kabelnettet. Da må man ha opp parabolantenne, forklarer Knud Bjørne-Larsen.– Ulike leietagere ønsker seg lett forskjellige programmer og må ha hver sin parabol. Banken vil kanskje ha finansielle nyheter fra CNBC, mens puben vil ha Eurosport. Har et bygg ti parabolantenner av denne grunn, vil gårdeier lett reservere seg mot den ellevte. Basiskostnaden for montering av en parabolantenne i en bygård inklusive noe legging av kabler er 5-10 000 kroner. I dette er selve antennen inkludert. Antall kanaler bestemmer de øvrige kostnader. Tommelfingerregelen er 10 000 kroner pr. kanal.Til nå er ca. 170 antenneinstallatører godkjent av Post-og teletilsynet. Kravet om offentlig godkjennelse for installatører trådte i kraft for bare to år siden. Mange er derfor ikke godkjent ennå.– Gjøres ikke montasjen ordentlig, kan det fort oppstå vannskader når det skjæres hull i taket. Dette burde være nok en grunn til å bare ha én parabol for alle leietagere, fremholder Knud Bjørne-Larsen.

Verneverdig spikerverksfasade

MobilData Kjeden A/S trenger en parabolantenne for å ta inn TV-signalene fra Ingram Micro A/S. Programmet herifra er spesialsydd for dataforhandlere. Å få opp antennen har imidlertid vist seg betydelig med plundrete enn forventet.– Vi holder til i det gamle bygget til Spikerverket i Nydalen. Riksantikvaren mener byggets fasade er verneverdig, og det er derfor begrenset hva vi kan sette opp, fortellerass. kjedeleder Lars Langseth. – Vi må søke både Riksantikvaren og Oslo kommune om tillatelse. Det er derfor usikkert når antennen eventuelt kan komme opp. Vi har følt oss usikre på hvordan vi må gå frem og har derfor ikke foretatt oss så mye med saken til nå.

Lønnsomt med én installatør over tid

Ved Steen & Strøms kjøpesenter på Vinterbro utenfor Oslo har man valgt å holde seg til bare én installatør. Dette gir servicekontrakter og garantier man kan stole på, ifølge driftssjef Torben Grant. – Jeg vil ha noen som kjenner bygget fra før når det strekkes nye kabler. Bruker man ulike installatører, får man kabel på kabel i en eneste bunt. Eksisterende kabler blir ikke utnyttet slik det er mulig, og feilsøkingen blir vanskeligere. Hva det koster å bruke bare én installatør, er uinteressant i denne sammenheng. Innspart reparasjon gjør at det lønner seg over tid.Vinterbro-senteret er tilkoblet kabel-TV, men har likevel én parabol, som telebutikken fikk lov å sette opp. Flere paraboler blir det ikke, skal vi tro Torben Grant.

Powered by Labrador CMS