Maktkampen i Steen & Strøm
Steen & Strøm-styreformann Stein Erik Hagens avsettelse av sin egen konsernsjef Erik Bøhler har vakt betydelig oppsikt. Steen & Strøm var for lite til å huse to markante personligheter.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Erik Bøhler har i flere år vært kjent som en personlig venn av Stein Erik Hagen. Derfor er det så mange som reagerer på den offentlige avsettelsen av Bøhler som konsernsjef i Steen & Strøm. Tette personlige og forretningsmessige bånd fører som regel til at knuter på tråden løses i all minnelighet, og i hvert fall ikke på førstesiden av næringslivsavisene.Så altså ikke i dette tilfellet. I skrivende stund snakkes det om at Hagen og Bøhler er i ferd med å innlede samtaler for å løse flokene. Men lite tyder på at Bøhler ønsker å gi fra seg posisjonen og makten frivillig.Erik Bøhler og Stein Erik Hagen har mange likhetstrekk. Men ulikhetene er også der. Og til slutt ble motsetningene så store at én av de måtte gå fra Steen & Strøm.
Self-made
Både Stein Erik Hagen og Erik Bøhler tilhører den eksklusive skare av landets rikeste. Hagen er i det absolutte tetsjiktet, med en formue anslått av Kapital til 3,1 milliarder kroner. Det er mye penger, og formuen vokser med rekordfart. I 1997 ble Hagens formue anslått til 2,1 milliarder kroner.Hagens kjøpmann-status er arvelig belastet. Faren Odd startet dagligvarebutikken Matkroken i 1956. I 1977 utviklet Odd Hagen sammen med sønnen Stein Erik idéen om å drive en kjede forretninger. Disse skulle ha lite sortiment, lav grad av bemanning og faste priser. Inspirasjonen hadde de to fått etter en studietur til Tyskland, hvor en tysk butikkjede allerede hadde et vellykket kjedekonsept.På 1980-tallet begynte Rimi-kjeden å vise millionoverskudd. I 1987 kjøpte Stein Erik Hagen lavpriskjeden Spar 800 med 16 butikker i Oslo og Bærum. Prisen var 125 millioner kroner. Et vanvittig beløp i norsk detaljhandel, og Hagen uttalte etter oppkjøpet at han ikke sov i flere uker etterpå.
Nettverk
I 1992 kjøpte svenske ICA seg inn i Hagen Gruppen. Senere er Hagen blitt kjent for å spille en betydelig rolle i norsk næringsliv. I 1998 gikk Hagens Hakon Gruppen og ICA Handlarne AB inn med 50 prosent i Statoils 1500 bensinstasjoner i Skandinavia.Hagens nettverk spenner vidt. Han har hatt Israels tidligere statsminister, Shimon Peres, på frokost hjemme i Holmenkollåsen, og han er venn av Terje Rød-Larsen, Johan H. Andresen og andre med stor innflytelse i Norge. Hagens forbindelser til kongehuset ble kjent for de fleste da Hagen forærte en hest til prinsesse Märtha Louise i fjor. Hesten kostet én million dollar, og enkelte mente kongehuset burde avslå gaven. Kongehuset uttalte på sin side at prinsessen ikke kom til å ri rundt med Rimi-reklame på brystet. Stein Erik Hagen var tydelig irritert over all den negative publisiteten hestegaven førte med seg. Andre mente Hagen-hesten var å betrakte som en gave fra det norske folk, siden Hagen-imperiet er tuftet på nordmenns kjøpevaner i Rimi-butikkene. Farsen kulminerte med at konkurrenten Odd Rema-Reitan kvitterte med å annonsere ekstra billig salami som Remas gave til det norske folk.Stein Erik Hagen har overlatt mye av det daglige ansvaret til Peter Ruzicka. Hagen delegerer ansvar, og ønsker ikke å detaljstyre. Det samme kan man ikke si om Erik Bøhler.
Entreprenøren
Erik Bøhler er entreprenør av den gamle sorten. Han har byggets seg opp fra grunnen av. På midten av 1980-tallet fusjonerte Bøhler Oslo Havnelager og Andenæs Eiendom inn i det som ble hetende Bøhler-gruppen. Det nye selskapet ble store på både utvikling og forvaltning av eiendom, samt entreprenørvirksomhet. Allerede det første halvåret var overskuddet doblet.Bøhler beskrives av bekjente og forretningsforbindelser som et arbeidsjern av de sjeldne.– Erik er en kremmer. Han er svært dyktig, men kunne med fordel være litt mer diplomatisk og delegert mer, sier en av hans kolleger.Erik Bøhler er definitivt ikke kjent for å snakke i votten. Slik karakteriserte han seg selv i et portrett NæringsEiendom hadde av ham for et par år siden:– Jeg kan være direkte og bestemt. I stedet for å varme opp en halvtime går jeg gjerne rett på sak.Etter at han tok over som konsernsjef i Steen & Strøm, opplevde selskapet et renn av ansatte som sluttet. Mange begrunnet Bøhlers lederstil som årsak til at de sluttet. Erik Bøhler er kjent for å detaljstyre i betydelig grad, noe som skal ha vært den direkte årsaken til at Steen & Strøm-ansatte i tur og orden har funnet det best å slutte i selskapet.– I begynnelsen forlangte Bøhler at all korrespondanse skulle gå via ham, både utgående og inngående. Brev, fakser, mail – alt skulle via Erik Bøhler, sier en tidligere ansatt i Steen & Strøm.
– Bøhler ryddet opp
Andre lovpriser struktureringen til Bøhler.– Bøhlers inntreden i Steen & Strøm markerte en kulturendring. Før hadde senterlederne arbeidet fritt og selvstendig. Systematikken som fulgte Bøhler passet enkelte dårlig. Jeg vil si det sånn at Bøhler har ryddet opp i selskapet. Det var på tide med et løft i systemet den gang, og kanskje er det nå tid for et nytt løft, sier en tidligere senterleder i Steen & Strøm.Om alle oppsigelsen etter at han tok over som konsernsjef sa Bøhler det slik:– Hos Steen & Strøm Invest vil det blitt forandringer uansett. Jeg tror ikke de som sluttet var redd meg, selv om det er riktig at jeg i en tid hadde bestemt hvor skapet skulle stå.I samme intervju i NæringsEiendom uttale han seg også om samarbeidet med Stein Erik Hagen.– Han (Stein Erik Hagen, red. anm) er utvilsomt veldig dyktig, jeg lytter til ham. Vi har kjent hverandre en stund og jobber godt sammen. Når man setter to kremmere til å drive en og samme butikk, må det nødvendigvis skapes litt merverdi.Avskjedigelsen av Bøhler kom overraskende på de aller fleste. Et par dager før nyheten ble kjent i media, representerte Bøhler Steen & Strøm under en pressekonferanse (se reportasje et annet sted i bladet). Anledningen var Steen & Strøms salg av prosjektet “Lille Eiendom” på Sandaker. Bøhler fremstod i spesielt godt humør, og det var lite som tydet på at han visste om hva som skulle være forestående.
Eierandel
Bekjente og forretningsforbindelser som NæringsEiendom har snakket med, sier også at avgjørelsen kommer helt uventet.– Dette ble vi ikke kjent med før det stod i avisene. Jeg tror det kom overraskende på alle, sier en av Bøhlers forretningsforbindelser.Som nevnt er det lite som tyder på at Bøhler ønsker å gi fra seg Steen & Strøm-posisjonen uten kamp. Rimi-Hagen har størstedelen av kontrollen i Steen & Strøm, med en aksjeportefølje på 47 prosent, kontrollert gjennom Hakon Invest Eiendom. Men Erik Bøhler med familie sitter også på en eierpart – nærmere bestemt syv prosent. Dette er to prosent mer enn hva Varner-familien eier.Etter at nyheten om Bøhlers avsettelse ble kjent, er det blitt opplyst fra selskapet at Erik Bøhler fremdeles skal arbeide med Steen & Strøms utenlands-prosjekter. Tiden vil vise om Hagen og Bøhler igjen kan tituleres som parhester. I motsatt fall kan Bøhlers eierandel vise seg å bli dyr for de resterende aksjonærene.