Joachim Sandvold (27) har alltid hatt et nært forhold til eiendom, enten det var trappevask i en alder av 14 år, eller som et naturlig tema rundt middagsbordet. Familien har snakket om eiendom så lenge han kan huske.
– Jeg begynte å jobbe i Frognerbygg etter videregående, på den tiden var jeg usikker på hva jeg ville studere. I 1 ½ år drev jeg primært med utleie, og hadde ansvaret for utleie av leiligheter og koordinering av drift. Men jeg har alltid vært engasjert i familieselskapet, påpeker Sandvold.
Frognerbygg har siden 1990 drevet utleie og forvaltning av bolig og næringslokaler på Frogner, Majorstuen og Grünerløkka – sistnevnte siden begynnelsen av 2000-tallet. De har hovedsakelig 1 til 3-roms leiligheter med generell høy standard.
– Vi har valgt å kun etablere oss sentralt i Oslo, da vi opplever markedet her som stabilt og mindre konjunkturutsatt enn andre områder, påpeker Sandvold.
Les også: Knalltall for Sandvold
Tidligere enn antattSandvold har studert i London. Der tok han utdannelse i finans, med internship hos Pangea Property Partners og flere eiendomsmeglerkontorer.
– Jeg har også prøvd meg i andre bransjer – shipping blant annet. Jeg bodde i Texas en sommer og jobbet for Lone Star RS Platou. På denne måten fant jeg ut hva jeg ville drive med, sier han og legger til:
– Da jeg studerte finans, hadde jeg også et eiendomsfag og ble stadig mer sikker på at jeg ville drive med eiendom på en eller annen måte. Det var ikke få telefoner hjem til Norge der jeg diskuterte mulige objekter med min far.
Etter studiene ønsket faren, Kenneth Sandvold, å ha sønnen inn i Frognerbygg, og han startet i selskapet i mai 2013.
– Da ble min rolle å ha ansvaret for kjøp og salg – mest kjøp, for vi selger lite. Jeg fokuserte på det, og hadde stadig mer å gjøre med finansieringen, sier han.
Sandvold fikk hovedansvaret for to betydelig kjøp, Løvenskiolds gate 12, og Holst gate 11.
– Denne erfaringen har kommet godt med i våre senere investeringer, fortsetter han.
Våren 2014 fikk alt en helomvending. Grunnet familiære årsaker overtok Sandvold den daglige driften.
– Da jeg overtok ansvaret som daglig leder, var det kun ment for en periode, men familien ønsket at jeg skulle fortsette, sier han og innrømmer at han ble kastet inn i mye nytt.
– Det var «business as usual» på kontoret, alle medarbeiderne som er der er dyktige og vet hva de skal gjøre. Fra mitt perspektiv handlet det mest om å få kontroll, selv om jeg hadde en ganske god oversikt fra før. Jeg hadde behov for å se det store bildet, totaliteten, og det å tenke langsiktig – for vi har veldig lange briller på.
Les også: Utbyggere frir til tomteeiere på Smestad
Et generasjonsskifte har alltid ligget i kortene, og det var også grunnen til at Sandvold startet i selskapet.
– Dette var planen på sikt, men absolutt ikke noen selvfølge, det var kun aktuelt hvis jeg presterte. Generasjonsskiftet inntraff ganske mye tidligere enn planlagt. Jeg hadde egentlig sett for meg å jobbe i familiebedriften 1-2 år, og så høste erfaring et annet sted, før jeg eventuelt skulle komme tilbake etter noen år, sier han.
Nye ideer– Jeg er veldig stolt av måten faren min drev på, og er imponert over hva han har klart å bygge opp. Samtidig hadde jeg også mine tanker og ideer om hva jeg kunne bidra med for å utvikle selskapet og vokse videre.
For mye har skjedd siden Sandvold tok over etter faren. Tidligere delte AS Naturbetong og Frognerbygg kontor, og ansatte jobbet mellom begge selskapene.
– Frognerbygg kjøpte en del tjenester av Naturbetong i form av arbeidskraft. Nå er selskapene mer adskilt og vi har ansatt noen nye i Frognerbygg. Vi er totalt seks ansatte i selskapet. Alle relativt fremoverlente, sier han.
Sandvold har også foretatt en del omstruktureringer i driftsavdelingen. Tidligere hadde de egne vaktmestere og håndverkere, nå er det kun forvaltere ansatt i avdelingen. Alle andre tjenester hentes inn eksternt.
Han understreker at bransjen generelt er litt gammeldags, og de tiltakene han har gjennomført er typiske for hans generasjon.
– Vi strømlinjeformet driftsavdelingen – jeg ville at den skulle bli mer effektiv. Sammen med forvalterne digitaliserte jeg mye. Ny hjemmeside er utviklet, og vi har blant annet oppnådd langt raskere responstid for våre leietakere med mulighet for beboermeldinger og interesseskjemaer, forklarer Sandvold.
– Du lærer ekstremt mye av å bli kastet ut i ting så fort – det blir litt «learning by doing.» Heldigvis har jeg veldig mange flinke rådgivere og medarbeidere rundt meg, konstaterer han.
Les også: Sandvold Bolig fikk avslag på byggesøknad
Bygge sten for sten– Vi ser for oss å vokse videre, men vi bygger sten for sten. Vi tar ikke noe voldsom risiko for å ekspandere, vi har ikke behov for det. Kommer vi over noe som er riktig, prøver vi å få tak i det. Er prisen og beliggenheten strategisk god, strekker vi oss gjerne litt ekstra, sier han, og legger til at han synes prisene er høye nå.
– Yieldnivåene er lave og kvadratmeterprisen høy. Jeg tror markedet skal holde seg stabilt, eventuelt at det kommer en utflating, men ikke den voldsomme veksten vi har hatt nå de siste årene, sier han.
– Det er naturligvis flere faktorer som spiller inn, men holder rentenivået og arbeidsledigheten seg på dagens nivå, tror jeg prisene skal holde seg. Vi har nylig refinansiert alle lånene og bundet en del på den lange renten, med nivåer vi er komfortable med å binde på, fortsetter han.
Les også: Bandidos-tomt blir boliger og næringsbygg
Sandvold har foretatt noen endringer i porteføljen ved å selge ut enkelte, mindre objekter for å konsentrere seg om å kjøpe mer driftseffektive, hele bygårder. Siste kjøpet gjorde han i juni. Han inngår alle næringskontraktene, forhandler frem og forlenger eksisterende kontrakter.
– Vår portefølje har nylig fått et løft i form av oppussing. Flere bygg har rehabiliterte fasader og det er gjort en del oppgraderinger i fellesarealer.
– Det har kostet litt, men det var noe etterslep og dette har vi jobbet en del med. Vi har også to loft på eksisterende portefølje som vi ønsker å bygge ut, for å maksimalisere eksisterende boligmasse – skape merverdi i det vi har og leie ut, forklarer han.
Moderne lederstil– Jeg er for en flat struktur, og diskuterer mye hver dag med samtlige på kontoret. Spesielt utleie og drift følger jeg nøye opp. Jeg deltar på alle driftsmøter for å få med meg siste nytt på leietakerfronten, hva som er leid ut, hva vi har av oppussing og drift generelt. Jeg involverer meg ganske mye i det, påpeker han.
Sandvold jobber også med en egen app. Frognerbygg ønsker å skreddersy et system, en online plattform for alle leieforholdene.
– Det er effektivt, det blir mindre papir, og lagrer informasjon på en god måte – dette er veldig spennende, understreker han.
Sandvold tror omstruktureringen og digitaliseringen er det største grepet han har gjort som skiller seg fra måten faren drev på.
– Jeg har alltid sett veldig opp til ham og ønsker å være like flink som ham, men gjøre ting på min egen måte. Jeg er mer opptatt av digitalisering enn det han var, det har litt med generasjon å gjøre, han lærte seg å sende mail og bruke internett da han var i 50-årene. Helst sto han og diktere hva som skulle skrives. I Frognerbygg er vi opptatt av at våre leietakere skal få god oppfølging. De skal ivaretas og trives. Denne kulturen er en arv fra min far som jeg sammen med våre ansatte bærer videre, avslutter han.