Eiendomskongen slo til i Töckfors

På svært kort tid fikk Olav Thon Gruppen Töckfors Shoppingcenter opp å stå. Det lille stedet før Årjäng har fått et svært kjøpesenter på én flate der man optimistisk regner med at nordmenn og svensker vil legge igjen én milliard om noen år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Våren 2004 kom Olav Thon selv forbi Töckfors, en prikk på svenskekartet, så mulighetene og tok kontakt med ordføreren i Årjäng kommune. På én dag var saken avgjort på kommunal side; tomten var allerede regulert til kjøpesenter. Halvannet år senere, det vil si 28. oktober 2005, kunne senteret slå dørene opp.

Flere svensker enn forventet– Vi har en super beliggenhet ved E 18 og Dalslandskanalen, erklærer senterleder Helene Rødseth. Dalslandskanalen har småbåttrafikk fra hele Sverige. Via slusene kan båtfolket komme seg ut på Vänern og videre til Stockholm. Den svenske hovedstaden nås også med E 18 som glir gjennom skog og mark i indre Østfold før den når grensen ved Ørje.Töckfors Shoppingcenter er reist for langt flere enn stedets 1500 sjeler. Innen 10 mils radius bor det 1,2 millioner nordmenn og 300.000 svensker. Oslo, Østfold, Akershus utgjør nedslagsfeltet på norsk side. På svensk side ligger kundepotensialet østover mot Karlstad.– Svensker er villige til å kjøre langt for å handle. Vi har fått 30 prosent svenske kunder, ikke 20 prosent som vi trodde. Bak senterets utforming ligger summen av Thons erfaringer. Ellipseformen og bare én flate sørger for god tilgjengelighet til butikkene. Man finner alle ved å gå en runde.– Dette er vårt mest funksjonelle kjøpesenter, utbryter Helene Rødseth.28.000 kvadratmeter salgsareal i én etasje gjør senteret stort og synlig. I kjelleren gir den store flaten så mye som 1000 parkeringsplasser.

Dagligvarer dominererTöckfors Shoppingcenter har 42 butikker. To digre dagligvareforretninger med rundt halvparten av senteromsetningen vitner om at det først og fremst dreier seg om grensehandel.På 2000 kvadratmeter frister lavprisbutikken EuroCash nordmenn med hurrapriser. Supermarkedet MaxiMat har dobbelt så stor flate å bre sine hyller og brede, gapende kjøledisker utover. Kjøttslagene er mange og forpakningene store. Blant reoler og frysemøbler kan norske prisjegere glede seg over at Sverige for tiden har Nordens laveste matpriser, ikke avskrekkende langt over EU-gjennomsnittet. Beregninger fra Kjøttbransjens Landsforening viser at én av fem juleribber på norske bord var svensk i 2005. Godt hjulpet av en gunstig kronekurs strømmet nordmenn til svenske kjøttdisker mot slutten av fjoråret.– Julehandelen nådde toppen helgen før julehelgen. 90 prosent av kundene var norske. Uten nordmenn hadde vi ikke hatt en slik kjøttdisk, forteller Leif Eriksen, kjøttansvarlig hos MaxiMat.

Leietagerne kom etter hvert– Vi har prioritert en variert bransjeblanding og ønsker også svenske kjeder. I tillegg satser vi på store enheter, fremholder Helene Rødseth. Møbelbutikken har okkupert 1000 kvadratmeter, mens sportsfrelste kan snuse rundt på 900 kvadratmeter i svenske Sportsringen. Klesbutikkene er selvfølgelig på plass. Hos Karlsson Varehus finner man glass, verktøy, klær eller elektriske artikler. Et polutsalg hadde vært kjekt å ha, men det må man de tre milene til Årjäng for å finne.– Dette var et dristig prosjekt i startfasen. Etter hvert ble responsen fra handelen bedre. Det hjalp godt at Varner gikk inn med fire klesforretninger. Nærmere åpningen var det kø for å slippe inn. Vi har sagt nei til flere kleskjeder av hensyn til bransjebalansen. Fordelingen mellom norske og svenske kjeder er ca. 50/50. Fra norsk side er Kid Interiør og gullsmedkjeden Bjørklund blant de gjenkjennelige. Innimellom finnes frittstående butikker for ”å krydre” bransjemiksen, som Grey’s med matvarer, utstyr og gaveartikler fra USA. – Vi ønsker kjeder og butikker med stayerevne, utdyper Helene Rødseth. En slik evne betyr alltid å tåle husleien. Olav Thon & Co. har alt i alt investert 350 millioner kroner i Töckfors og skal ha sitt tilbake. Leieprisene i Töckfors ligger litt lavere enn i kjøpesentrene i Østfold og Akershus og er basert på en prosentsats av omsetningen med en minimumsleie i bunnen. Satsen varierer fra bransje til bransje, i forhold til tålestyrke. I tillegg kommer fellesutgifter pr. kvadratmeter og én prosent av omsetningen til markedsføring.

Håper på én time fra OsloTöckfors Shoppingcenter skal bryne seg på grensehandelen på Svinesund. Fra Oslo er det ni mil til Töckfors og 12 mil til Svinesund. E 18 innover i Østfold har bare fire felter rundt Askim, men scorer på mindre trafikk enn hva det kan være på motorveien mot Gøteborg. Frem til 2009 skal veien mellom Oslo og Töckfors utbedres både på norsk og svensk side. – Gjennom Østfold-pakken skal E 18 utbedres frem til Follo. Etter 2009 skulle man ikke trenge mer enn én time fra Oslo, ivrer Helene Rødseth optimistisk.I tillegg til Svinesund kommer konkurransen fra kjøpesentrene i Oslo, Akershus og Østfold, også Olav Thon Gruppens egne. På svensk side eier Thon allerede 40 prosent av Nordby Shoppingscenter på Svinesund. Neste år åpner selskapet et helt nytt senter i Charlottenberg som vil tiltrekke folk fra Romerike. Konkurransen avskrekker ikke senterlederen.– Vi ønsker å tiltrekke de som ikke reiser så mye til Sverige for å handle. Om et par år regner vi med å ha tre millioner kunder og en omsetning på én milliard i året. Vi har et salgsareal som tilsier det. Kanskje er det ikke umulig hvis det går slik det har gjort i startfasen. To måneder ut i 2006 er senteret i rute når det gjelder budsjettet, som sier en omsetning på 600-700 millioner i år. Erfaringen med Nordby-senteret har lært Olav Thon Gruppen at det tar et års tid før et senter virkelig er etablert.

Det var stor stas da kong Carl Gustav åpnet Töckfors Shoppingcenter 29. oktober. Den svenske kungen åpnet for første gang et kjøpesenter og ble blant annet oppvartet med Carola og Bjarne Brøndbo. Kungens tilstedeværelse var et PR-kupp muliggjort gjennom innsats fra ordfører Kjell Eriksson i Årjäng kommune og den svenske riksmarskalken fra Värmland.- Vi fikk en masse pressedekning, nok også fordi dette er en stor norsk investering i Sverige.Lanseringskampanjen i norske og svenske aviser gjorde sikkert også sitt. Helene Rødseth kjører all markedsføring på svensk for å markere at det dreier seg om et svensk kjøpesenter. Det var stor stas da kong Carl Gustav åpnet Töckfors Shoppingcenter 29. oktober. Den svenske kungen åpnet for første gang et kjøpesenter og ble blant annet oppvartet med Carola og Bjarne Brøndbo. Kungens tilstedeværelse var et PR-kupp muliggjort gjennom innsats fra ordfører Kjell Eriksson i Årjäng kommune og den svenske riksmarskalken fra Värmland.– Vi fikk en masse pressedekning, nok også fordi dette er en stor norsk investering i Sverige.Lanseringskampanjen i norske og svenske aviser gjorde sikkert også sitt. Helene Rødseth kjører all markedsføring på svensk for å markere at det dreier seg om et svensk kjøpesenter.

Powered by Labrador CMS