Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Niels August Bahr Bugge fikk sin advokatbevilling i 1973, og arbeidet først som advokat i sin fars firma, advokatfirmaet Odd. V. B. Bugge. Fra 1985 engasjerte Niels A. B. Bugge seg i virksomhet knyttet til anskaffelse, salg og utvikling av fast eiendom. Han ervervet en rekke eiendommer i Norge og i England. Dette skjedde hovedsakelig gjennom selskapet Bugge Eiendoms AS, hvor Bugge hadde en eierandel på om lag 60 prosent.Børskrakket i 1987 fikk fatale konsekvenser for Niels A. B. Bugge. Bugge Eiendoms, som var verdsatt til et par millioner kroner, ble plutselig nullstilt i verdi. Den største aksjonæren, Niels A. B., satt like plutselig medflere hundre millioner mindre å rutte med. I 1989 ble alt innbo og løsøre tilhørende Niels A. B. overført til hans hustru, Benedicta Henrica Becket Aall Bugge (52) og barna Niels Victor Aall Bugge (21) og Benedicta Aal Bugge (18). Av ektepakten fremgår det at ektefellene har fullstendig særeie. Niels A. B. Bugges bo ble tatt under behandling som konkursbo i 1994. Konkurs ble åpnet i februar 1995. Da fristen for å melde fordringer til boet gikk ut i oktober 1995, var det meldt 23 krav på til sammen 55 millioner kroner. Ytterligere krav, deriblant en rettskraftig dom fra Bugges tidligere advokatfullmektig Frode Aarum, setter innmeldte krav til om lag 70 millioner kroner.
Underbalanse
Tallene fra Bugges ligning etter børskrakket taler for seg selv. I 1987 hadde han en underbalanse i netto inntekt på 9,5 millioner kroner, for 1988 og 1989 er de negative tallene 1,2 millioner kroner og 1,4 millioner kroner. I årene 1990, 1991, 1992 og 1993 var de negative tallene henholdsvis 8,1 millioner, 3,5 millioner, 0,9 millioner og 11,5 milioner kroner. I 1994 er nettoinntekten kommet opp i et pluss på 700 000 kroner. Advokatvirksomheten preges av negative tall i perioden 1989 til 1993, etter overskudd i 1987 og 1988 med henholdsvis 2,8 millioner og 1,5 millioner. Formuen har vært negativ i hele perioden fra 1987 til 1994. Utviklingen har vært negativ med beløpene 5,3 millioner i 1987 til 38 millioner i 1993. I 1994 var formuen negativ med 26 millioner. Bugge har i perioden 1987 til 1994 opparbeidet et betydelig fremførbart regnskapsmessig underskudd. Bostyret skriver i sin innberetning at det synes klart at insolvens oppstod i forbindelse med børskrakket i 1987. Bugge og hans familie har ikke vært spesielt villig til å bistå bostyrer, skal man tolke innberetningen riktig. Boet har anmodet Bugge og hans familie om å få fremlagt selvangivelsene for hustruen og barna, slik at disse kan sammenholdes med Bugges egne opplysninger og selvangivelser. Familien har ikke gitt sitt samtykke, hvilket selvfølgelig har vanskeliggjort bobehandling vesentlig.
300 kroner
Slik boets status er i dag, fremgår det av bostyrerapporten at kreditorene i nærmeste fremtid ikke kan ha håp om et fnugg av dividende. Men forhåpningene er der, noe som illustreres av diverse garantier som er gitt for videre bobehandling. Skifteretten/Justidepartementet har gitt offentlig garanti til fortsatt behandling med et beløp inntil 300.000 kroner, og enkeltkreditorer har stilt garantier for boets omstøtelsessøksmål. Helt konkret inneholder VPS-kontoen til Bugge tre hundrelapper, og de faste eiendommene er belånt til langt over pipen. Bostyret har også vært på besøk på Bugges kontor i Rådhusgaten i Oslo. Av verdier er anmerket en datamaskin, en kopimaskin og noe faglitteratur. Ifølge Bugge eies inventaret av Geitemyrsveien Utbyggingsselskap, som igjen eies av Bugges sønn og hustru. De siste årene har Bugge stått uten hverken inntekt eller formue på ligningen. Han forvalter flere eiendommer i Oslo, eiendommer som står registrert på hustruen og/eller barna. Ifølge Bugge selv er det disse som forsørger far i huset.Kreditorene satte antagelig morgenkaffen i halsen da Niels A. B. Bugge stod oppført med vel en million i formue på 1995-ligningen. Bostyret ble også ganske lange i masken; her forvalter de et konkursbo bestående av smuler, mens konkursdebitor tilsynelatende er millionær! Årsaken til at Bugge på papiret er millionær, er skjønnsmessig ligning fra ligningsfunksjonærene, basert på tidligere formue og inntekt. En «papirformue», med andre ord, og kreditorene har neppe mer å hente enn tidligere.
Rik familie
Hustruen og barna, derimot, synes å nyte godt av eiendommene som ektemannen forvalter. I 1994 stod datteren Benedicta oppført med null i formue, inntekt og skatt. I 1995 er hun oppført med en formue på 1,1 million kroner, netto inntekt vel 46.000 kroner og utlignet skatt på vel 20.000 kroner. Sønnen Niels Victor har «null-oppgjør» ved siste ligning, men stod i 1994 og i 1993 med om lag en halv million i formue. Niels A. B.`s hustru Benedicta hadde null i formue og inntekt i 1993 og 1994. 1995-ligningen viser 1,4 millioner kroner i formue, null i netto inntekt og vel 16.000 kroner i utlignet skatt. NæringsEiendom har uten resultat forsøkt å få tak i Niels A. B. Bugge for en kommentar.
Selskapsløven Bugge
Niels A. B. Bugge har flere selskap hvor han på en eller annen måte er innblandet i driften. I flere av bedriftene er datteren Benedicta eller sønnen Niels Victor i styret. Alle selskapene har som formål å forvalte eiendom. Det London-baserte selskapet ANS 33 Sackville Street Mayfayr London er oppløst.Dette er selskapene til Niels A. B. Bugge:
ANS London Road,Øvre Slottsgate 11,0157 OsloBugges rolle: Styremedlem
Bugge Vest ANS,Kolleveien 151344 HaslumBugges rolle: Eneprokura
Niels A. B. Bugge Forvaltning ASRådhusgaten 170157 OsloBugges rolle: Varamedlem i styret
Nordic Investor ASKolleveien 151344 HaslumBugges rolle: Styreformann
AS ForlagshusetKr. Augg. 190164 OsloBugges rolle: Styreformann
Jongfinans ASRådhusgaten 170158 OsloBugges rolle: Styreformann
Bugge-Bygg ASRådhusgaten 170158 OsloBugges rolle: Styreformann
– En underlig skrue
Alle synes ikke det er like lett å gjøre forretninger med Niels A. B. Bugge. En av dem er eiendomsmegler Jan Petter Haugen, som fikk øket husleien sin fra 4.500 kroner til 15.800 kroner.Eiendomsmegler Jan Petter Haugen leide tidligere lokaler av Bugge i Briskebyveien i Oslo. Leien var 4.500 kroner. Uten forvarsel satte Bugge opp leien til 6.500 kroner. Da Haugen stilte spørsmålstegn ved forhøyelsen, svarte Bugge med å sette leien opp til 11.000 kroner. Haugen tok kontakt med OPAK, som vurderte lokalene til 7.000 kroner.– Bugge hadde vyer om at leiemarkedet ville gå rett i himmelen, og var umulig å snakke med, sier Haugen til NæringsEiendom.– Da vi ikke ville betale den ublu leien, fikk vi brev med beskjed om at vi var oppsagt fra kontrakten. Vi stevnet ham inn for byretten. Bugge kom selvfølgelig med motsøksmål. Saken endte med forlik. Vi flyttet vår forretning til Eilert Sundtsgate. Så vidt jeg husker, vurderte Bugge lokalene til 15.800 kroner da vi flyttet. Nå står lokalene tomme, ler Haugen.Eiendomsmegler Haugen er tydelig lettet han kom seg ut av forretningsforholdet.– Han er umulig å gjøre forretninger med. En underlig skrue, sier Haugen.
Bare smuler i boet
Bobestyrer og advokat Jeppe Normann har ingen enkel oppgave. Spesielt ikke ettersom Bugge-familien er lite samarbeidsvillige.Vi har oppdaget flere kontoer som Bugge eier i England. Foreløpig har han ikke villet gi oss innsyn i disse. Han sier dette er kontoer som er uvesentlige; transaksjonskon-ti som i dag inneholder småpenger. Vi venter på bankutskrifter, som han har lovet å komme med, sier Normann.Bostyret setter et stort spørsmåltegn ved en hytte på sør-landet som ble solgt under markedsverdi. Hytten ble solgt for 1,6 millioner kroner. Kjøper var Bugges hustru.– Vi arbeider for å sikre oss eiendomsretten til denne sommerboligen. Vi har derfor lagt an sak mot familien for å få omstøtt salget, sier Normann til NæringsEiendom. Stevningen omfatter også en pantobligasjon etablert i en fjelleiendom hvor Bugge eier en fjerdepart.Alt som Bugge eide, ble i juni 1989 overført til hans hustru og barn. Bostyret har vurdert avtalen som en ren proforma-avtale. De har derfor reist søksmål mot familien om at de aktiva som omfattes av talen er underlagt boets beslagsrett.
Normann opplyser også at bostyret har satt i gang en prosess mot Eiendomsspar. Bugge leide et kontor hos eiendomsselskapet, hvor han etter hvert opparbeidet seg en leiegjeld på 377. 000 kroner. Eiendomsspar truet med å slå ham konkurs om de ikke fikk inn beløpet. Beløpet betalte han inn til Eiendomsspar – like før han gikk konkurs. – Vi mener dette også kommer innenfor det vi kaller en forfordeling av kreditorene, sier Normann. At Bugge forvalter, men tilynelatende ikke eier, en rekke eiendommer i Oslo, er selvfølgelig heller ikke ukjent for bobestyrer Normann.– Jeg er ikke ukjent med det, nei, sier Normann, og gir klart uttrykk for at det er nok av teorier å nøste opp i.– Står arbeidet i stampe, bobestyrer Jeppe Normann?– Vi er kommmet videre, men ikke nærmere, er Normanns lakoniske kommentar.
Skjult utenlands-formue?
På papiret er Niels A. B. Bugge blakk som en kirke-rotte. Men bostyret har en sterk mistanke om at Bugge har syltet ned penger i utlandet. Det understrekes av hans hyppige utenlandsturer.Bostyret har en mistanke om at Bugge har verdier i utlandet, og leter med lys og lykt etter skjulte konti. Spesielt har man satt inn ressurser på å lete opp penger i England. – Vi har fått opplyst at han har noen konti i England. Ifølge Bugge selv inneholder de ingen ting, sier bobestyrer Jeppe Normann.– Bugge reiser ganske ofte til England?– Det er riktig.– Siden han er bankerott, er det vel venner som betaler for disse turene?– Det må det være. Bugge er jo konkurs.– Hva oppgir han som grunn for reisene?– Rekreasjon. Etter en operasjon i 1987 har han angivelig et behov for hyppige ferieturer, og de blir lagt til England. Disse turene foregår i hvert fall til stadighet.– Hvor bor han på disse turene?– Det vil ikke Bugge si noen ting om. Han ønsker ikke å opplyse hvor han befinner seg, eller hva han gjør når han er i England.– Kan vi tippe at dere prøver å holde Bugge under en viss oppsikt når han er på disse utenlandsturene sine?– Det vil jeg ikke kommentere, sier advokat Normann.
Strafferamme: Tre års fengsel
Om bostyret har rett i sine påstander, kvalifiserer flere av Bugges disposisjoner til fengselsstraff. Unndragelse av midler som skulle vært stilt til disposisjon for kreditorer har en strafferamme på tre år. Den samme strafferammen er det også for midler som er unndratt kreditorer i utlandet. Bostyret antyder også at flere ledd i straffeloven vil kunne komme til anvendelse, alle med strafferammer fra seks måneder opp til tre år.