Anbefaler boliger med høy fellesgjeld

Stikk i strid med alle ekspertkommentarer, anbefaler daglig leder Jan Engebretsen i Christiania Eiendomsmegling boliger med høy fellesgjeld. De som som kjøper i borettslag med såkalt innordning kan gjøre et kupp.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det var under et eiendomsseminar tirsdag i regi av BDO Noraudit at Engebretsen kom med den noe oppsiktsvekkende anbefalingen. Forutsetningen er at kjøper har en viss risikovillighet, i et marked Engebretsen ellers omtaler som ”særdeles ruglete”.

– Boliger med høy fellesgjeld, boliger som går på tvangssalg og dødsboer, her finnes de største mulighetene for den risikovillige i dagens marked. Jeg mener det er tegnet et unyansert bilde av den høye fellesgjelden. Kjøper kan kjøpe i borettslag med såkalt innordning, altså individuell nedbetaling av fellesgjelden i et borettslag, sa Jan Engebretsen.

De borettslagene som har innordning slipper kjøper å bli ansvarlig for naboenes fellesgjeld. Det er denne risikoen for å bli sittende med en betydelig gjeldsbelastning som har bidratt til at boliger med høy fellesgjeld har fått betegnelsen gjeldsbomber i mediene.

Engebretsen presiserer overfor neNyheter at hans forslag om å kjøpe bolig i borettslag med innordning ikke innebærer at man kjøper en gjeldsbombe. Slike muligheter finnes i noen av borettslagene.

– Det er disse man skal finne frem til.

Engebretsen viste også til et prosjekt der 15 av 40 leiligheter snart vil bli lagt ut for tvangssalg. Her går det an å finne gode investeringsobjekter.

Les mer om bolig: Oslo og Rogaland på topp

SegmentertJan Engebretsen poengterte at det finnes ett marked i oppgangstider, det gjør det ikke når tidene snur.

– Når markedet faller, er det veldig segmentert. Små leiligheter er det problemer å oppnå priser vi bare så for noen måneder siden. Det skyldes at foreldre som bisto med egenkapital er borte, sa, Engebretsen.

Med andre ord, foreldrene er i hvert fall blitt mer skeptiske til utviklingen.

– Vi vil fortsatt se at leiligheter faller i pris, mens luksussegmentet vil holde seg, her møtes kjøper og selger. For nye prosjekter er det ren krise. Det er svært vanskelig å få solgt objektene som ferdigstilles i disse dager, sa Engebretsen.

Tiden er derfor ikke generelt kommet for å investere i boliger.

– Nei, jeg tror ikke det, med unntak av de som bare må finne seg en bolig for å bo i, sa Jan Engebretsen. Men Oslo vest, som Frogner, Bygdøy, Homansbyen og bort til Bislett vil holde seg bedre enn strøkene østover. Grünerløkka er ifølge Engebretsen ikke like hipt lenger.

Les også: Svenskene råselger boligerHver sin planetFølelsene er ifølge eiendomsmegleren det aller mest avgjørende i dagens boligmarked, og de er helt forskjellige.

– Den største utfordringen er selgerne selv, de har fremdeles oppfatningen om at boligen deres er like mye verdt som det naboen fikk for sin for noen måneder siden. Kjøperne har derimot en diametralt motsatt oppfatning. Spriket i markedet mellom kjøpers og selgers forventninger blir bare større og større, sa Engebretsen.

Nå er det få på visning, og to budgivere pr. objekt.

– Det er vanskeligere å snakke opp budet, hvorfor skal budgiver by mot seg selv? spurte Engebretsen retorisk.

Han merket allerede for ett år siden at noe skjedde i markedet. Det var færre på visninger og færre med i budruden.

– En ny trend i markedet er at flere vil selge boligen før de kjøper. Det er nå 3600 leiligheter til salgs i Oslo, i øyeblikket finnes det ikke kjøpere til alle disse leilighetene, advarte eiendomsmegleren.I velstående Bydel Vestre-Aker tar det for øvrig 40 dager å omsette en leilighet, tre ganger så lang tid som for ett år siden. 2-mannsboliger tar 20 dager, rekkehus er nede i 13 dager, eneboliger oppe i 40 dager.

Jan Engebretsen mener også at de offisielle boligprisene holder seg bra oppe, fordi det er langt færre boliger som selges i markedet, boliger der selger oppnår en akseptabel pris.

(iStockphoto)

Powered by Labrador CMS